Češi využívají karty k platbám stále častěji. Napomáhají tomu i sami obchodníci.

09.03.2011 | , ČSOB
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.3.2011 Češi stále častěji upřednostňují platby pomocí platební karty namísto výběru z bankomatů. Tento fakt dokládá především nárůst počtu transakcí v obchodech hrazených platební kartou za poslední rok o 15,5 % na více než 224 milionu transakcí.

U stále většího počtu českých obchodníků mohou jejich zákazníci platit kartou. Počet obchodních míst, které akceptují platební karty, se v loňském roce zvýšil o 4 %. Obchodníci tak vycházejí vstříc stávajícím zákazníkům a současně odstraní problém manipulace s vysokým objemem hotovosti v pokladně a jejím následným vkládáním na účet. Zákazníci se tak mnohem častěji přiklánějí k platbě kartou než k výběru hotovosti z bankomatu. Za poslední rok byl nárůst transakcí realizovaných pomocí platebních karet 15,5 % a průměrná částka při platbě kartou byla ke konci roku 907 Kč.

Češi loni zaplatili kartami v obchodech zboží za více než 203 miliardy korun. „Tento vzrůstající trend můžeme potvrdit i za ČSOB. Vyplývá to především z počtu transakcí, které naši klienti učinili během posledního roku. 57 % všech transakcí našich klientů bylo placeno pomocí karty, 40 % tvořily výběry z bankomatů a 3 % internetové transakce,“ řekl Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB. „Výrazněji narostl počet plateb provedených na obchodních místech na úkor výběru hotovosti z bankomatů. Toto chování svědčí o stále větším používání platebních karet jako primárního prostředku pro běžné nákupy,“ doplňuje Peter Demjanovič z ČSOB.

„Největší potenciál pro nárůst vidíme především u internetových plateb, které se těší čím dál větší popularitě. Za uplynulý rok narostly platby našich klientů v řádu několika desítek procent,“ dodává Peter Demjanovič. Obdobně hovoří i čísla za celou Českou republiku. Počet internetových plateb hrazených kartou meziročně vzrostl o 158 % na 3,06 milionu a jejich objem činil 3,83 miliardy Kč, což je o 125 % více než v roce 2009.

V neposlední řadě tento trend dokládá i nárůst počtu platebních karet v České republice. K 31. prosinci 2010 dosáhl jejich počet celkem 9 268 914 platebních karet. ČSOB v tomto směru zaznamenala meziroční nárůst o cca 2 % v počtu vydaných platebních karet a ke konci roku 2010 provozovala celkem 782 bankomatů ČSOB a Poštovní spořitelny, což je o 6,5 % více než v roce 2009.

Poštovní spořitelna je součástí Československé obchodní banky, a. s.

Autor článku

Tiskovka