SP ČR: Efektivnější spolupráce průmyslu a vysokých škol podpoří ekonomiku

25.02.2011 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


24.2.2011 Při únorovém zasedání Fóra průmyslu a vysokých škol ministři slíbili podporu technickým oborům.

Fórum průmyslu a vysokých škol (FPVŠ) se aktuálně zabývá problematikou konkurenceschopnosti české ekonomiky. O jejím významu svědčí účast na zasedání Fóra dne 15. února 2011 ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka, ministra školství, mládeže a tělovýchovy Josefa Dobeše, člena Národní ekonomické rady vlády (NERV) Michala Mejstříka. Další přítomní členové FPVŠ, kterými je 8 rektorů českých vysokých technických škol a 8 vrcholových představitelů Svazu průmyslu a dopravy ČR a Svazu podnikatelů ve stavebnictví, naléhavě zopakovali svá dřívější stanoviska, podle nichž je zásadním faktorem konkurenceschopnosti českého průmyslu vytváření jeho komparativních předností, a to především cestou co nejužší spolupráce průmyslu s vysokými školami. Podmínky pro tuto spolupráci, jakož i efektivnost veřejných výdajů na výzkum a vývoj v ČR, je třeba urychleně zlepšit na úroveň nejúspěšnějších zemí.

Podle předsedy FPVŠ Pavla Kafky by podmínky pro spolupráci mohla zlepšit i připravovaná reforma terciárního vzdělávání.

Ministr školství Josef Dobeš na jednání představil základní obrysy a úvahy týkající se této reformy. „Pracujeme na tom, abychom zajistili měřitelnost úspěšnosti žáků a studentů a vytvářeli podmínky pro rozvoj technicky orientovaných oborů,“ řekl ministr Josef Dobeš.

Ministr Martin Kocourek během jednání konstatoval, že vedle dostatečné kvalifikace dostatečného objemu lidských zdrojů a investic do vývoje ze strany podnikatelských subjektů je nezbytná fungující spolupráce průmyslu a vysokých škol. „Podle analýzy, kterou si MPO nechalo v roce 2010 zpracovat, hodnotí zahraniční i domácí firmy kvalitu, flexibilitu a možnosti spolupráce s českými vysokými školami a výzkumnými organizacemi spíše negativně. Naším společným zájmem je toto změnit,“ dodal ministr Martin Kocourek Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Míla je přitom zásadní, aby se finanční prostředky investované v rámci veřejných a státních zakázek využívaly právě k podpoře spolupráce vysokých škol a průmyslu v oblasti výzkumu, vývoje a inovací s cílem podporovat technologie budoucnosti.

Autor článku

Tiskovka