Týdenní komentář: Světový obchod loni rekordní, změní na tom nepokoje v Libyi

25.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Nepokoje v Libyi mohou zkomplikovat obchodní aktivity některých českých firem v tomto regionu. Světový obchod loni stoupnul o rekordních 15,1 procenta.


Pět negativních zpráv z uplynulého týdne

1. Ceny benzinu v ČR rostou a mohou dále růst
Benzin a nafta u tuzemských čerpacích stanic mohou kvůli nepokojům v Libyi a dalších arabských zemích zdražit až o desítky haléřů. Cena litru nejprodávanějšího benzinu Natural 95 za uplynulý týden podle údajů společnosti CCS v Česku vzrostla v průměru o 12 haléřů na úterních 33,14 koruny. Stejně zdražila i nafta na 32,63 koruny za litr.


2. Nepokoje v Libyi se dotknou i českých firem
Nepokoje v Libyi a několika dalších arabských zemích mohou podle odborníků zkomplikovat obchodní aktivity českých firem v tomto regionu. Libye sice ve statistikách českého exportu nepatří mezi hlavní vývozní teritoria, avšak tuzemským podnikům se na tamním trhu před vypuknutím nepokojů začaly rýsovat nové obchodní příležitosti.


3. Třetina Čechů nesleduje své příjmy a výdaje
Třetina obyvatel Česka vůbec nesleduje své příjmy a výdaje. Do této skupiny přitom patří velmi často lidé s nejnižšími příjmy. Vyplývá to z průzkumu Factum Invenio pro projekt Abeceda rodinných financí. Podle něj navíc téměř polovina domácností pak vůbec neplánuje rodinné finance.


4. Tržby v hudebním průmyslu klesly o 27 %
Prodej hudby v České republice loni klesl o 27 procent z 491 milionů korun v roce 2009 na 357 milionů korun. Tržby z prodeje hudebních nosičů se loni snížily o 29 procent a příjmy z digitální hudby naopak vzrostly o 18 procent, avšak výpadek prodeje hudebních nosičů nedokázaly pokrýt. Největší podíl na trhu měla loni firma Universal Music.


5. Slovenská nezaměstnanost se na začátku roku zvýšila na 13 %
Míra nezaměstnanosti na Slovensku v lednu vzrostla na 12,98 procenta z prosincových 12,46 procenta, uvedl úřad práce. Údaj tak překonal očekávání analytiků z průzkumu Reuters, kteří odhadovali, že nezaměstnanost na Slovensku v lednu stoupla pouze na 12,7 procenta.



Pět pozitivních zpráv z uplynulého týdne

1. Důvěra v českou ekonomiku se v únoru snížila o 1,5 bodu
Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v únoru meziměsíčně snížila. Souhrnný ukazatel důvěry oproti lednu klesl o 1,5 bodu, snížila se podnikatelská i spotřebitelská důvěra. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 8,1 bodu vyšší.


2. Spotřebitelská důvěra v Německu vzrostla nejvýše od října 2007
Spotřebitelská důvěra v Německu vzrostla nejvýše od října 2007. Důvěra spotřebitelů v březnový vývoj se zvýšila na 6,0 bodu z revidovaných 5,8 bodu za únor. Průzkumová agentura GfK uvedla, že se domácnosti dívají s větším optimismem na své budoucí příjmy.


3. Světový obchod zažil loni rekordní časy
Světový obchod loni stoupl o rekordních 15,1 procenta po předloňském propadu o 13 procent. V samotném prosinci se poprvé dostal nad úrovně z období před příchodem hospodářské krize.


4. Praha šestým nejbohatším regionem EU
Praha je šestým nejbohatším regionem Evropské unie a vůbec nejbohatším regionem střední a východní Evropy. Její hrubý domácí produkt v přepočtu na obyvatele dosahuje 172 procent průměru EU.


5. Prezident podepsal novelu zákona o DPH
Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která má pomoci omezit daňové úniky a jako jedno z opatření zavádí ručení plátců za neodvedenou daň. Umožní také opravy již přiznané a zaplacené daně u pohledávek za dlužníky, kteří jsou v úpadku. Sazby DPH novela nemění.


Více najdete v našem zpravodajství.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT