Česko zakládajícím členem Mezinárodního energetického fóra

23.02.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


22.2.2011 Ministr Kocourek v Rijádu připojil český podpis k nové Chartě Mezinárodního energetického fóra, která po dvaceti letech formalizuje fungování této organizace.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek dnes v saúdskoarabském Rijádu za Českou republiku podepsal novou Chartu Mezinárodního energetického fóra. To sdružuje největší světové producenty a spotřebitele ropy a zemního plynu. Dnešní podpis Charty oficiálně formalizuje založení Mezinárodního energetického fóra, které začalo pracovat už před dvacet lety.

"Stabilní a příznivé ceny ropy jsou jedním z klíčových témat pro energetickou bezpečnost České republiky. Proto jsme se aktivně podíleli na vyjednávání o nové podobě Charty Mezinárodního energetického fóra, která mu umožní spolehlivěji dohlížet na stabilitu mezinárodních energetických trhů," vysvětluje ministr Kocourek.

"Členství v Mezinárodním energetickém fóru nám otevírá přístup k aktuálním informacím o fungování energetických trhů a o případné tvorbě nových kontrolních mechanismů. Můžeme tak ovlivňovat dění na mezinárodních energetických trzích," dodává k podpisu Charty ministr Kocourek.

Ministerské konference Mezinárodního energetického fóra se v saúdskoarabském Rijádu zúčastní delegace bezmála stovky zemí světa. K hlavním tématům patří transparentnost trhu a regulace. Organizátoři konference se chlubí tím, že pravidelně pořádají největší setkání energetických ministrů světa.

Ministr Kocourek se už v pondělí zúčastnil podnikatelského fóra pro české firmy v Rijádu, zítra je na programu obdobné fórum v Džiddě. Ministra totiž během jeho návštěvy v Saúdské Arábii doprovází třicetičlenná mise českých podnikatelů. Kromě toho má ministr Kocourek na programu také dvoustranná jednání se saúdskoarabskými resortními partnery, včetně setkání s ministrem ropy a minerálních zdrojů a ministrem obchodu a průmyslu.

Mezinárodní energetické fórum (IEF): IEF spojuje největší světové producenty a spotřebitele ropy a zemního plynu. Členy jsou především země OPEC a OECD, záběr fóra je ale podstatně širší. IEF vzniklo v roce 1991 jako reakce na obavy největších světových producentů a spotřebitelů o stabilitu světových ropných trhů vyvolané válkou v Perském zálivu. Impuls k vyšší aktivitě IEF a ke snahám o zvýšení jeho vlivu na dění na globálním energetickém trhu daly především rekordní výkyvy cen ropy na světových trzích v roce 2008. Z rostoucí aktivity fóra pak vyplynula potřeba vypracovat a projednat Chartu IEF, která usnadní fungování fóra a přemění ho v efektivní platformu pro dialog o mechanismech na regulaci světových cen ropy. Charta byla zpracována a projednána během roku 2010. ČR se stala členem IEF v roce 2002.

Obchodní vztahy ČR a SAK: Za dobu existence ČR se obrat obchodní výměny v dolarovém vyjádření zvýšil na desetinásobek z 24,8 mil. USD v roce 1993 na 247,5 mil. USD v roce 2010. Nejvýraznější nárůst nastal v posledních osmi letech. Naprostou převahu v obratu tvoří vývoz z ČR — například v roce 2010 bylo saldo obchodní bilance 225,7 mil. USD (vývoz 236,6 mil. USD oproti dovozu 10,9 mil. USD). Hlavními položkami českého vývozu jsou díly parních kotlů, dále výrobky z železa a oceli a železo v ingotech, elektrická a strojní zařízení, zařízení pro stavebnictví a stavební inženýrství, osobní automobily, počítače a jejich komponenty. Dovoz ze Saúdské Arábie představuje zejména polymery ethylenu a syntetická vlákna, izolované dráty a kabely, impregnované textilie či epoxidové pryskyřice, parfémy a kosmetické a toaletní přípravky.

Autor článku

Tiskovka