Třicítka podnikatelů míří s ministrem Kocourkem do Saúdské Arábie

21.02.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


20.2.2011 Třicetičlenná podnikatelská mise dnes spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem zamíří do Saúdské Arábie. Ta totiž v úterý hostí ministerskou konferenci Mezinárodního energetického fóra, které spojuje největší světové producenty a spotřebitele ropy a zemního plynu. K dvacátému výročí vzniku fóra by pozvaní ministři měli podepsat novou Chartu, která umožní formalizovat členství jednotlivých zemí v této organizaci.

Pro české podnikatele jsou připravená podnikatelská fóra v Rijádu a v Džiddě. „Český průmysl má v arabském světě historicky výborné jméno, a to se odráží i na našem vzájemném obchodě, který v posledních letech stabilně roste. Z pohledu České republiky navíc potěší, že náš export výrazně převažuje na dovozem," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

V Saúdské Arábii jsou úspěšné zejména české firmy podnikající v petrochemickém průmyslu, zájem je i o české strojírenské výrobky, zdravotnické vybavení nebo specializovaný software. Podle ministra Kocourka jsou příležitostí do budoucnosti zejména české zkušenosti v oblasti čisté energetiky nebo v nanotechnologiích.

Ministr Kocourek má vedle účasti na ministerské konferenci a podnikatelských fórech v programu také dvoustranná jednání se saúdskoarabskými resortními partnery, včetně setkání s ministrem ropy a minerálních zdrojů a ministrem obchodu a průmyslu. Setkání se budou týkat především možností dalšího rozvoje spolupráce v tradičních oborech jako je energetika, vodní a odpadové hospodářství, automobilový průmysl, dodávky obráběcích a tvářecích strojů, nemocniční vybavení, ale také sklo a bižuterie.

Mezinárodní energetické fórum (IEF): IEF spojuje největší světové producenty a spotřebitele ropy a zemního plynu. Členy jsou především země OPEC a OECD, záběr fóra je ale podstatně širší. IEF vzniklo v roce 1991 jako reakce na obavy největších světových producentů a spotřebitelů o stabilitu světových ropných trhů vyvolané válkou v Perském zálivu. Impuls k vyšší aktivitě IEF a ke snahám o zvýšení jeho vlivu na dění na globálním energetickém trhu daly především rekordní výkyvy cen ropy na světových trzích v roce 2008. Z rostoucí aktivity fóra pak vyplynula potřeba vypracovat a projednat Chartu IEF, která usnadní fungování fóra a přemění ho v efektivní platformu pro dialog o mechanismech na regulaci světových cen ropy. Charta byla zpracována a projednána během roku 2010. ČR se stala členem IEF v roce 2002.

Obchodní vztahy ČR a SAK: Za dobu existence ČR se obrat obchodní výměny v dolarovém vyjádření zvýšil na desetinásobek z 24,8 mil. USD v roce 1993 na 247,5 mil. USD v roce 2010. Nejvýraznější nárůst nastal v posledních osmi letech. Naprostou převahu v obratu tvoří vývoz z ČR – například v roce 2010 bylo saldo obchodní bilance 225,7 mil. USD (vývoz 236,6 mil. USD oproti dovozu 10,9 mil. USD). Hlavními položkami českého vývozu jsou díly parních kotlů, dále výrobky z železa a oceli a železo v ingotech, elektrická a strojní zařízení, zařízení pro stavebnictví a stavební inženýrství, osobní automobily, počítače a jejich komponenty. Dovoz ze Saúdské Arábie představuje zejména polymery ethylenu a syntetická vlákna, izolované dráty a kabely, impregnované textilie či epoxidové pryskyřice, parfémy a kosmetické a toaletní přípravky.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT