Hospodářská komora ČR k růstu HDP za rok 2010

16.02.2011 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.2.2011 Hrubý domácí produkt České republiky vzrostl v loňském roce o 2,3 %. V samotném 4. čtvrtletí narostl HDP o 2,9 % v meziročním srovnání a ve srovnání s 3. čtvrtletím byl HDP vyšší o 0,5 %. Tyto údaje dnes (15.2.2011) zveřejnil Český statistický úřad.

Ekonomický růst táhla zejména rostoucí výkonnost průmyslových odvětví, zvláště výroby dopravních prostředků, strojírenství a výroby elektrických strojů. Dařilo se zejména odvětvím orientovaným na export, kterým pomohlo ekonomické oživení Německa. Naopak pokleslo stavebnictví a zemědělství, stejně jako v předchozích čtvrtletích.

Růst HDP za loňský rok potvrdil očekávání Hospodářské komory ČR. Pozitivní trendy dokládají i informace Komory z jednotlivých regionů, podnikům vesměs přibývají zakázky, výrazně roste produktivita práce. Hospodářská komora ČR odhaduje, že tuzemské HDP v letošním roce 2011 vzroste o 1,8 % - 2,2 % v meziročním srovnání.

Pro dlouhodobou prosperitu České republiky je však zcela zásadní, aby vláda zlepšovala podnikatelské prostředí, budovala dopravní infrastrukturu v jednotlivých regionech, všestranně podporovala export a také aby dlouhodobě snižovala administrativní zátěž.

Problém českého hospodářství spočívá v tom, že zatímco průmysl prosperuje, stavebnictví je stále v hlubokém útlumu. Proto Hospodářská komora ČR apeluje na vládu, aby zcela neutlumila státní podporu obyvatelstvu při pořizování vlastního bydlení.

Autor článku

Tiskovka