České firmy se musí připravit na přísný britský antikorupční zákon

16.02.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.2.2011 Nový a velmi přísný britský antikorupční zákon dnes v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu vysvětlovali specialisté pozvaní Britskou obchodní komorou v Praze a Svazem průmyslu a dopravy sedmi desítkám zástupců českých firem, které mají vazby na Británii. I na ně by totiž britská legislativa mohla dopadnout. Podnikům usvědčeným z nekalých praktik by mohlo hrozit například vyloučení z veřejných zakázek ve všech členských zemích EU a trestní postih by se týkal i jejich manažerů.

"Boj s korupcí patří ke klíčovým prioritám české vlády, a proto vítáme, že si v této oblasti můžeme vyměňovat zkušenosti se zeměmi jako je Velká Británie," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: "Nový protikorupční zákon by měl ve Velké Británii vstoupit v platnost během letošního roku. Je proto důležité, aby se na něj firmy podnikající s Británii včas připravily."

"Obdobná legislativa platí i ve Spojených státech, ta britská jde ale podstatně dál, protože postihuje nejen korupci ve vztahu k veřejné správě, ale je stejně přísná i vůči korupci mezi dvěma komerčními subjekty,"
vysvětluje Luděk Vrána, předseda Britské obchodní komory v Praze.

"Zpřísnění protikorupčního zákona je dobrým krokem, po němž voláme i my u nás, a je zřejmé, že firmy podnikající v Británii budou nuceny tuto legislativní změnu akceptovat. Současně je takový přístup vzorem i pro veřejnou a státní správu v České republice, která hospodaří s našimi penězi," uvedl Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

Nový zákon Britům umožní postihovat firmy i za korupci svých zaměstnanců či najatých dodavatelů a prostředníků v třetích zemích. Odpovědnost za porušení protikorupčního zákona kterýmkoli zaměstnancem nebo zástupcem společnosti pak automaticky dopadne na celou firmu, a ta se bude moci vyhnout postihu pouze pokud prokáže, že zavedla dostatečná preventivní protikorupční opatření.

Seminář k protikorupčnímu zákonu pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Britskou obchodní komorou v Praze a Svazem průmyslu a dopravy. Ministr Martin Kocourek se na jeho uspořádání dohodil již během minulého roku na jednání s britskou velvyslankyní Sian MacLeod.

Autor článku

Tiskovka