Mobilní hrozby nastupují

16.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Podle nového průzkumu vydaného společnostmi AVG Technologies a Ponemon Institute si více než třetina uživatelů chytrých telefonů není vědoma rostoucích bezpečnostních hrozeb, která jsou spojena s užíváním telefonů pro finanční transakce a ukládání osobních údajů.

Studie také ukázala, že pouze 29 procent vlastníků chytrých telefonů zvažovalo stažení placeného či bezplatného antivirového software, který by jim pomohl ochránit své osobní elektronické zařízení.


Nedostatečné povědomí o rizicích

Průzkum byl zaměřen na 734 amerických spotřebitelů starších osmnácti let, kteří vlastní smartphone jako je iPhone, Blackberry nebo mobil běžící na platformě Android. Uživatelé ukázali nedostatečné povědomí u řady klíčových bezpečnostních otázek:

  • Třináct procent uživatelů chytrých telefonů uvedlo, že lokalizační údaje byly uloženy v handsetu bez jejich vědomí, čímž druhým umožnily sledovat jejich pohyb. Pouze dvacetjedna procent respondentů si byla vědoma toho, že se to mohlo stát.
  • Šest procent respondentů uvedlo, že mobilní aplikace předávaly důvěrné informace o platbě kreditní kartou bez vědomí či souhlasu uživatele. Pouze jedenáct procent respondentů si bylo vědomo toho, že to je možné.
  • Osm procent uživatelů chytrých telefonů potvrdilo, že jejich handset byl infikován malware zvaným diallerware, který zločincům umožní přimět uživatele telefonu bez jeho vědomí využívat nadstandardních služeb či telefonních čísel vedoucích k nečekaně vysokým měsíčním poplatkům. O riziku vědělo jen deset procent respondentů.


Počet virů a jiných nebezpečných kódů se zdvojnásobil

Jenom minulý rok se počet virů a jiných nebezpečných kódů ohrožujících chytré telefony téměř zdvojnásobil a odhaduje se, že celkový počet jde až k dvou tisícům. Navíc se viry určené chytrým telefonům stále více začínají podobat virům pro klasické osobní počítače. Současně začínají počítačoví zločinci více investovat do vývoje škodlivých kódů, které jsou schopny ohrožovat mobilní telefony.

Názorným příkladem je trojský kůň, který napadá chytré mobilní telefony vybavené operačním systémem Android. Z infikovaných přístrojů škodlivý kód rozesílá drahé SMS zprávy na telefonní čísla se zvýšenou tarifikací. Útočník láká uživatele na videa s erotickým obsahem. Pro jejich sledování je však nutné stáhnout speciální přehrávač a při instalaci si program vyžádá souhlas uživatele k odeslání SMS zpráv. Trojský kůň začne rozesílat drahé SMS zprávy ve chvíli, kdy se uživatel pokusí videopřehrávač spustit.

„Překvapivě velmi nízké procento uživatelů chytrých telefonů si je vědomo bezpečnostních hrozeb, které v současné době napadají ta nejoblíbenější mobilní zařízení po celém světě, včetně handsetů Android a iPhonů,“ uvedl J. R. Smith, generální ředitel společnosti AVG Technologies. Nicméně existuje možnost, jak uživatele lépe vzdělávat v oblasti bezpečnosti a minimalizovat potencionální rizika. Tím je instalace antivirového produktu zaměřeného na ochranu mobilních zařízení všeho druhu.


Antiviry v mobilech

Více než sedm milionů uživatelů platformy Android si instalovalo AntivirusFree, mobilní bezpečnostní řešení poskytované zdarma společností AVG. Podle údajů AVG si denně více než 50 tisíc lidí po celém světě stáhne nejpopulárnější antivirovou aplikaci pro Android. Navíc společnost věří, že toto číslo bude i nadále růst v závislosti na rozšiřování povědomí uživatelů o možných bezpečnostních rizicích a prevenci vůči napadení.

Antivirus svým uživatelům umožňuje skenovat, identifikovat a odstraňovat viry, kontrolovat aplikace jestli nejsou typu malware ještě před stažením z internetových obchodů, sledovat obsah webových stránek, elektronické pošty a textových zpráv před stažením dat nebo obsahu. Pokud je zařízení s nainstalovaným antivirem ztraceno nebo ukradeno, může být díky funkci GPS zablokováno, smazán veškerý obsah nebo velice rychle lokalizováno.

Autor článku

Jan Šimek

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT