Poradna: Zaměstnávání manželky nebo podnikání v bytě

15.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


I to jsou témata, která začínající podnikatelé mohou řešit, a s kterými se obrací do naší poradny...


Dotace na koupi a rekonstrukci objektu k podnikání

Otázka: Od roku 2005 podnikáme jako právnická osoba v oboru opravy motorových vozidel v pronajatých prostorech. Lze získat dotaci nebo jinou formu podpory od státu nebo EU na zakoupení a rekonstrukci vlastních prostor?

Odpověď: Realizace vašeho záměru – nákup a rekonstrukce popř. výstavba objektu určeného k podnikatelské činnosti je v současné době možná z Programu rozvoje venkova. V tomto programu je možné získat až 60 % dotaci, musíte však splnit minimálně následující podmínky: projekt musí být realizován v obci do 2000 obyvatel, žadatel o dotaci musí mít méně než 10 zaměstnanců, do října – kdy bude program vyhlášen – je potřeba mít stavební povolení nebo ohlášení stavby, pokud je předmětem projektu stavba nebo stavební úpravy. Dále je tu možnost získání dotace na záměr rekonstrukce a modernizace staveb (zateplení fasády a střechy, výměna oken, vrat) a otopného systému (rekonstrukce radiátorů, výměna kotle), z Operačního programu podnikání a inovace – EKO-ENERGIE. Jeho výzva je však plánována na až na rok 2012.


Zaměstnávání manželky

Otázka: Může s.r.o., kterého jsem vlastníkem, zaměstnat svoji manželku?

Odpověď: Pracovně právní vztah nemůže vzniknout mezi manžely. Tento zákaz výslovně stanovuje Zákoník práce v § 318. Zákaz se vztahuje nejen na pracovní poměr, ale také na případné dohody o provedení práce či dohody o pracovní činnosti mezi manžely. Případná pomoc mezi manžely v podnikání je pak vztah občanskoprávní. Pokud máte s.r.o.., pak byste pracovně-právní vztah s manželkou uzavřít mohl, protože tento vztah vzniká mezi právnickou osobou a osobou fyzickou a zákon v tomto případě žádné limity neuvádí.


Podnikání v bytě

Otázka: Bydlím v obecním bytě, vlastník je město. Platím regulované nájemné. Chtěla bych v bytě, v jedné menší místnosti stříhat psi, provozovnu mám na živnostenském úřadě nahlášenou v tomto místě bydliště. Musím mít souhlas pronajímatele a může po mě vyžadovat větší nájem a poplatky?

Odpověď: Podle mého názoru potřebujete souhlas vlastníka bytu, protože vlastník bytu Vám byt pronajal ne za účelem podnikání. Výjimkou jsou například administrativní práce. Ale stříhání psů je podle mě větší zásah do fungování bytového domu jako takového. Doporučuji tento článek Můžete dostat výpověď z nájmu z důvodu podnikání v bytě?.


Začátek účtování, daňová evidence

Otázka: Jak začít vést účetnictví? Mám jako první položku uvést nějakou částku (dejme tomu 10000) pro "rozjezd" firmy? Abych nebyla při prvním nákupu účetně v mínusu . A jak tuto položku případně nazvat? Dává se tato položka do daně z příjmu? Jsem OSVČ a teprve začínám.

Odpověď: Předpokládám, že nebudete mít obrat 25 mil., abyste musela vést podvojné účetnictví, zřejmě povedete daňovou evidenci (obdoba dřívějšího jednoduchého účetnictví). První položkou v pokladně bude vklad do podnikání, který je nedaňovým příjmem. Obdobně výdaje na osobní spotřebu budou taky nedaňové.

Autor článku

Karel Pospíšilík