71 % Čechů chce letos požádat o vyšší plat

14.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Až 71 procent lidí má v plánu v letošním roce požádat zaměstnavatele o zvýšení platu. Naopak 29 procent si o vyšší mzdu letos neřekne. Ukázala to lednová anketa pracovního portálu OnlinePráce, které se zúčastnilo 1480 lidí.

Třetina respondentů přitom uvedla, že o zvýšení platu požádá v případě, pokud bude schopna prokázat své přínosy pro zaměstnavatele, tedy například přímý podíl na růstu zisku nebo zajištění nových zakázek. Naopak bez ohledu na aktuální finanční výsledky zaměstnavatele si o vyšší mzdu pravidelně říká 38 procent dotázaných a chystají se k tomu i letos.

"Firmy jsou kvůli ekonomické recesi v oblasti mzdové politiky opatrné, řada z nich nějakým způsobem provázala platy zaměstnanců s hospodářskými výsledky. Neočekáváme proto, že firmy budou plošně zvyšovat mzdy. Budou ale pokračovat v trendu motivace klíčových zaměstnanců bonusy vázanými na pracovní výkon a jeho dopad na ekonomické výsledky firmy," komentovala výsledky ankety Lea Kozáková ze zákaznického servisu portálu OnlinePráce.

Pravděpodobnost individuálního zvýšení platu je tedy podle ní vyšší u těch zaměstnanců, kteří jsou pro společnost klíčoví a jejichž nahrazení novým, stejně kvalitním člověkem by společnost stálo mnoho úsilí, času a nákladů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT