EU: Poraďte nám, jak financovat výzkum a inovace!

11.02.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.2.2011 Evropská komise chce znát názor Evropanů na to, jak financovat evropský výzkum a inovace. Právě dnes proto vydala Zelenou knihu, která shrnuje současný stav podpory evropského výzkumu, vývoje a inovací. Zároveň ale tato kniha podle Evropské komise otevírá řadu otázek o tom, jak by mělo financování výzkumu a inovací z rozpočtu EU fungovat v dalších letech.

"Za snahou Komise stojí dlouhodobé oprávněné požadavky členských států i samotných podnikatelů a vědců na zpřehlednění celého systému podpory výzkumu, vývoje a inovací, zjednodušení přístupu do jednotlivých programů pro žadatele i zrychlení čerpání finančních prostředků," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

"Právě na takové otázky chce Evropské komise znát názory široké veřejnosti. Díky internetu se do diskuze může zapojit opravdu každý," dodává Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu. Veřejné konzultace končí 20. května.

Klíčové závěry, které z veřejné diskuse vyplynou, Evropská komise promítne do návrhu "Společného strategického rámce pro financování výzkumu a inovací na úrovni EU" a do návrhu finančního rámce pro následující programovací období, které odstartuje rokem 2014. Detailní návrhy nových programů by měla EU přijmout ještě do konce letošního roku.

V současném programovacím období 2007 — 2013 podporu výzkumu a inovací EU financuje prostřednictvím několika programů a iniciativ: 7. rámcového programu pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace, Rámcového programu pro konkurenceschopnost a inovace (CIP), Evropského inovačního a technologického institutu, ale také strukturálních fondů.

Autor článku

Tiskovka