Bude Podnikatel roku 2010 z Moravy?

09.02.2011 | , Ernst & Young
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.2.2011 Již příští týden bude vyhlášen nejlepší český podnikatel roku 2010. Kdo se jím stane? Z čistě statistického hlediska mají opět větší šanci muži, kteří mezi soutěžícími jednoznačně převažují. Mezi více než šedesáti přihlášenými jsou totiž jen tři ženy. V průměru je soutěžící podnikatel muž ve věku 46 let, je dvoutřetinovým vlastníkem firmy, zaměstnává 139 lidí a podniká v Moravskoslezském kraji.

Jméno vítěze prestižní celosvětové soutěže, kterou každoročně pořádá společnost Ernst & Young, oznámí porota na slavnostním večeru na pražském Žofíně již 16. února.

„Podnikatelé mají za sebou velmi těžké období, které nám opět ukázalo, že s podnikáním je spjato i velké riziko a zodpovědnost. Tato soutěž nám má připomenout, že úspěšní podnikatelé, kteří jsou ochotni riskovat a posouvat tak naši společnost kupředu, jsou vlastně novodobí hrdinové - vytvářejí pracovní příležitosti, často se významně podílejí na rozvoji regionu, jsou hybnou silou ekonomiky. Jsou však tak zabraní do budování firem, že o nich mnohokrát ani nevíme. A právě proto je důležité je zviditelňovat a oceňovat,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka Ernst & Young v České republice.

Statisticky nejčastěji firma soutěžících podnikatelů působí na trhu více než 13 let a má 139 zaměstnanců. Nejčastější právní forma této společnosti je společnost s ručením omezeným (69 %) s průměrným ročním obratem 451 miliónů korun. Oproti předchozím ročníkům soutěže se zvyšuje podíl soutěžících z oblasti technologií (36 %), více než 42 % působí ve službách a 39 % ve stavebnictví.

Muži tvoří 95 % soutěžících. Nejstaršímu podnikateli je 82 let, zatímco nejmladšímu 25 let. Přihlášení mají ve svých firmách vlastnický podíl průměrně 68 %. Nejvíce zástupců v soutěži má Moravskoslezský kraj, následují Jihomoravský kraj a Praha.

Kromě hlavní kategorie Podnikatel roku zvolí porota vítěze v kategorii Technologický podnikatel roku, který budou rovněž vyhlášen 16. února. Kromě těchto cen jsou součástí projektu také regionální ocenění a soutěž o Sociálně prospěšného podnikatele roku 2010. Celkový vítěz soutěže pak bude reprezentovat Českou republiku na Světovém podnikateli roku v červnu 2011 v Monaku.

Soutěž spoluorganizuje deník MF Dnes a iDNES.cz. Partnery soutěže jsou společnosti Raiffeisenbank a Glisco. Soutěž podporují agentura CzechInvest, sdružení TUESDAY Business Network, Czech Venture Capital Association a US Business School Praha. Mediálními partnery jsou týdeník EURO a Český rozhlas Radiožurnál.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT