Žebříček transakční atraktivity: Česká republika předstihla ostatní země střední a východní Evropy

28.01.2011 | , Ernst & Young
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


27.1.2011 Asie je nejoblíbenějším regionem pro fúze a akvizice mimo tradiční západní trhy. Vyplývá to z žebříčku transakční atraktivity vypracovaného výzkumným centrem pro fúze a akvizice (Mergers and Acquisitions Research Centre, MARC) Cass Business School při City University London ve spolupráci se společností Ernst & Young. V čele žebříčku, který porovnává 175 zemí z celého světa a hodnotí regulatorní prostředí, ekonomické faktory, finanční faktory, technologie a sociokulturní aspekty, se již tradičně umístily Kanada, Velká Británie, USA a Japonsko. K významnému posunu došlo u Malajsie, Izraele a Chile, jejichž úspěch je však většinou dán výbornými výsledky jen v určité kategorii. Česká republika se umístila na 25. místě, nejvýše ze zemí střední a východní Evropy.

Ve studii jsou vyhodnoceny rizika a příležitosti, které existují v jednotlivých zemích či regionech. Za hodnotící kritéria bylo zvoleno šest faktorů: ekonomický, finanční, politický, regulatorní, sociálně-kulturní a technologický. Každá tato kategorie se dělí na řadu dílčích faktorů, jejichž vyhodnocením se získá výsledné skóre, které se pohybuje v rozmezí od 1 do 5, kde 1 označuje trh, který je pro účely fúzí a akvizic nejlépe připravený. Petra Wendelová, partnerka Ernst & Young pro oblast fúzí a akvizic komentuje umístění České republiky v žebříčku: „Česká republika se s průměrným skóre 2,1 umístila celkově na velmi pěkném 25. místě, hned za Malajsií a Izraelem a nejvýše ze zemí postkomunistického bloku. Naše průměrné skóre však sestává ze značně kolísavých hodnocení. Nejlepší známku (1,3) dostala Česká republika v hodnocení sociokulturních aspektů a 1,7 v případě technologií (stejně jako např. Itálie). Avšak hodnocení finančních faktorů 2,8 nás staví na úroveň Brazílie, Ruska či Panamy. Finanční faktory v tomto hodnocení zohledňují dostupnost financování a náklady podnikání, stav rozvoje kapitálových a finančních trhů a náklady na pracovní sílu.“

V hodnocení regulatorních faktorů (rovněž 2,8) se Česká republika rovná Mexiku či Dominikánské republice a zaostává dokonce za africkou Botswanou. Regulatorní faktory v tomto hodnocení poměřují podmínky pro podnikání z hlediska procedurálního, dohledu státu nad soukromým sektorem, daňových a legislativních aspektů pro zahraniční investice a procedurálních otázek fúzí a akvizic.

„Je vidět, že Česko co do pověsti v zahraničí stále těží z tradičních hodnot, ale v posledním dvacetiletí dle názoru zahraničních odborníků nebylo schopno podpořit tento dobrý start nastavením regulatorního rámce, ve kterém se dobře a transparentně podniká. To je možná téma k zamyšlení pro všechny, kteří toto prostředí pomáhají utvářet,“
dodává Petra Wendelová.

Mezi oblasti považované z hlediska transakčních aktivit za nejoblíbenější se k Severní Americe a západní Evropě začíná řadit Asie. Jižní Korea, Singapur a Hongkong získaly shodné ohodnocení jako Austrálie a Německo a zařadily se tak mezi vyspělé trhy.

V rámci států BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína) obsadila první místo Čína. I přes svůj závratný ekonomický růst v poslední době svého maximálního potenciálu pro fúze a akvizice však ještě nedosáhla. Podrobná analýza získaných dat ukázala, že čínský trh většinu kritérií hodnocení vyspělosti trhu splňuje; výjimkou je politická stabilita ohodnocená na 3,0 a regulatorní prostředí s hodnocením 3,3. Přestože Čína je pro potřeby fúzí a akvizic klasifikována jako vyspělá, uvedené hodnoty ji řadí mezi země, které mají jedny z nejlépe hodnocených přechodných trhů.

„Nikoho nepřekvapí, že mezi nejvyspělejší trhy patří ty, které vykazují tradičně nejvyšší podíl transakcí v oblasti fúzí a akvizic. Přesto se v horní části žebříčku umístily také Malajsie, Izrael, Česká republika a Chile. Jejich úspěch je dán různými faktory: Malajsie má nejlepší výsledky v hodnocení ekonomických a finančních faktorů, Izrael vede na poli technologií, Česká republika v sociálně-kulturní sféře a Chile v politické oblasti. V hodnocení uvedené státy předstihly Brazílii, Rusko, Indii a Čínu (tzv. státy BRIC), které se tradičně označují za hlavní rozvíjející se trhy,“ říká Petra Wendelová.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT