Zvýšit zájem o mikroelektroniku v ČR, to je cíl stejnojmenného workshopu

27.01.2011 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.1.2011 Ve čtvrtek 3. února 2011 se v posluchárně č. 309 Fakulty elektronické na ČVUT v Praze uskuteční workshop „Mikroelektronika v ČR“. Určený je pro studenty maturitních ročníků středních odborných škol a gymnázií, kteří mají zájem seznámit se s tímto oborem. Chybět nebudou ani zástupci elektronických firem, pro něž seminář může být místem, kde získají budoucí zaměstnance, a současně nástrojem, jak zvýšit zájem o mikroelektroniku samotnou.

„Agentura CzechInvest tento workshop pořádá už podruhé. Vždy ve spolupráci s Fakultou elektronickou tak, aby docházelo k co nejefektivnějšímu propojení akademické obce s praxí. Naším cílem je zviditelnit oblast elektroniky a mikroelektroniky, patří totiž k prioritním sektorům CzechInvestu. Navíc z posledního semináře, který se konal loni na podzim v Brně, vyplynulo, že na trhu práce není dostatek absolventů škol zaměřených na mikroelektroniku. Rádi bychom pomohli situaci změnit,“ říká Ing. Miroslav Křížek, PhD., generální ředitel CzechInvestu. Informace o brněnském workshopu naleznete v pozvánce a v předchozí tiskové zprávě.

Nedostatek absolventů v oboru mikroelektronika i elektronika jako takové potvrzuje také prof. Ing. Miroslav Husák, CSc., vedoucí katedry mikroelektroniky z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze: „Máme k dispozici řadu průzkumů, například z Národního vzdělávacího fondu, o.p.s. z roku 2010, ze kterého vyplývá, žeodvětví výroby elektroniky by mělo i nadále patřit v české ekonomice k perspektivním. Velký potenciál mají pracovní místa v oboru mikroelektronika, kde vyšší přidaná hodnota, dobré zkušenosti stávajících výrobních firem a trvale rostoucí poptávka zaručují velký zájem zaměstnavatelů.“ Z dostupných dat je zřejmé, že absolventi, jak s úplným středoškolským vzděláním, tak zejména s vysokoškolským vzděláním nebudou v příštích letech přicházet na trh práce v takových počtech, aby zájem podniků uspokojili. „I proto jsem rád, že se workshop na naší škole uskuteční. Studenti středních škol se budou moci s fakultou seznámit ještě před tím, než ji začnou navštěvovat, dozví se, co a jak dělají elektronické firmy a budou si moci prohlédnout i školní laboratoře,“ dodává prof. Husák.

Únorový workshop se uskuteční v rámci Dne otevřených dveří FEL ČVUT v pražských Dejvicích, (Technická 2, Praha 6). Jeho součástí budou přednášky i stánky jednotlivých firem. Ve fakultních laboratořích si budou moci návštěvníci vyzkoušet techniku v oblasti mikroelektroniky, v posluchárně se dozví informace o katedře mikroelektroniky a činnostech předních elektronických společností, které se akce zúčastní. S prezentacemi vystoupí mimo jiné zástupci firmy STMicroelectronics, ASICentrum nebo ABB Polovodiče, chybět nebudou ani ukázky výrobků daných společností. Vstup na workshop je zdarma, kapacita prostor je však omezená. Proto je vhodné přihlásit se co nejdříve, nejpozději do úterý 1. února 2011. A to e-mailem na adresu stepan.rabinak@czechinvest.org nebo na telefonním čísle 296 342 413.

Agentura CzechInvest pomohla od svého založení v roce 1992 do konce loňského roku zprostředkovat pro Českou republiku 1 565 nových investičních projektů. Celkem 174 z nich mířilo právě do elektronického a elektrotechnického průmyslu. Takto zaměřené společnosti zde investovaly více než 75 miliard korun a postupně v nich vzniká téměř 50 tisíc nových pracovních míst.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT