Poradna: Používání vozidla při podnikání

25.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V daňové poradně se často setkáváme s tématem používání vozidla v podnikání. Není se ani co divit, vždyť podnikat bez auta se snad už dnes ani nedá.

Pořízení staršího vozidla z EU

Otázka: Jsem plátce DPH a vedu daňovou evidenci. Dovezl jsem starší auto z EU (rok výroby 2005), k nákupu jsem dostal fakturu bez DPH, auto mám určené k podnikání. Je třeba DPH uhradit a poté nárokovat vrácení, případně stačí pouze v přiznání k DPH napsat povinnost a napsat odpočet - výsledek 0. Pokud se jedná o druhou variantu, je možné uvést řádky v přiznání k DPH, do kterých se tyto částky zapisují?

Odpověď: Při pořízení staršího vozidla z EU postupujete stejně jako při pořízení zboží. DPH vyrovnáte až v daňovém přiznání. Provedete samovyměření DPH, v přiznání přidaníte na ř. 3 a oddaníte na ř. 44.


Určení spotřeby vozidla

Otázka: Rád bych se zeptal na uvádění skutečné spotřeby v knize jízd. Spotřeba auta z TP je orientačně 12 v městě, 6,5 mimo město, kombinovaná 9 litrů. S vozidlem však jezdím převážně po městě, což při mém způsobu jízdy znamená i 14 litrů. Je možno tedy v knize jízd uvádět 14 litrů a tyto náklady účtovat v daňové evidenci nebo je nutno počítat pouze s průměrem tedy 9 litry, aby v případě kontroly nenastal problém.

Odpověď: Pro výpočet cestovních náhrad zákon o daních z příjmů bohužel umožňuje použít spotřebu vozidla maximálně do výše podle zákoníku práce, čili kombinovaná spotřeba. Druhou možností jsou skutečné výdaje na PHM, pokud používáte vozidlo pouze ke služebním účelům.

  • Nevíte si rady s daněmi, ptejte se v naší poradně.


Použití soukromého vozidla ve firmě

Otázka: Používám soukromé vozidlo ve vlastní firmě, kde s ním zaměstnanci přepravují materiál. Jakým způsobem si mám uplatňovat u své firmy finance za provoz vozidla a co platí firma a co platím za vozidlo já jako soukromá osoba. Auto je používáno ve firmě celý rok.

Odpověď: Jsou dvě možnosti. Buď vozidlo firmě pronajmete (v nákladech bude pronájem případně i spotřebovaná PHM, podle ujednání v nájemní smlouvě s ohledem na ceny obvyklé), nebo si necháte od firmy vyplácet cestovní náhrady - PHM + amortizaci.


Osvobození prodeje vozidla od daně z příjmů

Otázka: Jsem OSVČ uplatňující výdaje procentem z příjmů. Před 3 lety jsem koupila auto, nebylo zařazeno do obchodního majetku, ale v TP zapsáno na IČO. Budu při jeho prodeji platit daň?

Odpověď: Pokud jde o soukromé vozidlo nezařazené do obchodního majetku podnikatele, je jeho prodej osvobozen od daně z příjmů fyzických osob po jednom roce od jeho pořízení?

  • Nevíte si rady s daněmi, ptejte se v naší poradně.

Autor článku

Alice Popelková

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT