Ministr Kocourek se setkal s českými firmami podnikajícícmi v Iráku

21.01.2011 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


18.1.2011 Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se dnes setkal se 27 zástupci českých firem, které podnikají v Iráku. Češi v Iráku působí především v oblasti ropných technologií, dopravních prostředků, strojírenství nebo vodního odpadového hospodářství. V roce 2009, ze kterého jsou poslední dostupné údaje, se vzájemný obchod meziročně ztrojnásobil na tři miliardy korun. Češi přitom do Iráku téměř exkluzivně vyvážejí; dovoz zboží z Iráku do ČR dosáhl v roce 2009 hodnoty jen 120 tisíc korun.

"České výrobky mají v Iráku mají velmi dobrý zvuk a některým českým podnikům se podařilo navázat na historickou spolupráci ze sedmdesátých a osmdesátých let, a daří se jim tak i na současném iráckém trhu. Jsou to zejména společnosti podnikající v petrochemickém průmyslu," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Podle Kocourka je přitom prostor pro prohloubení vzájemné spolupráce stále vysoký. České firmy bývaly aktivní i v oblasti elektrárenství a budování elektrické infrastruktury. V této oblasti se jim ale na irácký trh daří omezeně pronikat jen na bezpečnějším severu země v Kurdistánu.

Dnešního setkání na Ministerstvu průmyslu a obchodu pořádaného spolu se Svazem průmyslu a dopravy ČR se zúčastnili například zástupci společností Škoda—Auto, Sigmainvest nebo UNIS. Hlavním tématem byly možnosti státní pomoci k exportu a podpora od České exportní banky nebo Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT