I přes doznívající krizi vzniklo vloni více firem než v roce 2009

20.01.2011 | , SMART Companies
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


20.1.2011 Počty firem s právní formou akciová společnost (a.s.), společnost s ručením omezeným (s.r.o.) a evropská společnost (SE), které byly založeny v průběhu loňského roku, jsou vyšší než v roce 2009.

U nově vzniklých společností s ručením omezeným zaznamenáme rostoucí trend řádově o 5 %. Akciových společností bylo vloni založeno o několik desítek více než v předchozím roce, větší zájem byl i o evropské společnosti „Doznívající finanční krize se na vzniku nových firem, v porovnání s rokem 2009, téměř neprojevila. Naopak znamenáváme opětovný optimismus v podnikání a ochotu pouštět se do nových projektů. Nárůst je patrný zejména u s.r.o., pravděpodobně z důvodu přechodu řady OSVČ na tuto formu podnikání za účelem rozšíření svých podnikatelských aktivit,“ hodnotí aktuální čísla Petra Janáková, manažerka společnosti SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a následnou správou společností.

Dle údajů rejstříkových soudů bylo v roce 2010 založeno celkem 27 364 společností s právní formou akciová společnost, evropská společnost nebo společnost s ručením omezeným, což je v porovnání s rokem 2009 o 1 374, tedy o 5 % společností více. „Největší nárůst počtu nově vzniklých firem zaznamenáváme v Praze a Brně, naopak v Plzni bylo minulý rok založeno o 50 % méně společností než v roce 2009. Stále oblíbenější formou jsou tzv. evropské společnosti (SE), kterých bylo v roce 2010 v ČR založeno 162,“ komentuje statistické údaje rejstříkových soudů Petra Janáková ze společnosti SMART Companies.

Z celkového počtu nově zaregistrovaných 41 976 subjektů bylo společností s právní formou a.s. nebo s r.o. celkem 27 202, tedy cca 65 % z celkového počtu. Ve zbývajících 35 % především dominují nově zaregistrované fyzické osoby, evropské společnosti, dále sem patří další právní formy podnikání typu společenství vlastníků, komanditní společnosti, družstva atd. Nejvíce společností s právní formou a.s., s r.o. nebo SE, a to konkrétně 15 183 bylo stejně jako v předchozích letech založeno v Praze.

Podle statistik společnosti SMART Companies tvoří z celkového počtu založených společností téměř 12 % prodané před-založené (ready-made) společnosti. „Z toho zhruba 85 % připadá na společnosti založené v roce 2010, zbylých 15 % tvoří starší společnosti,“ dodává Janáková. Popularita ready-made společností oproti loňsku vzrostla o 10 %, důvodem je především rychlost a pohodlnost získání společnosti a každoročně rostoucí povědomí veřejnosti o této službě.

Důvodem, proč minulý rok vzrostl počet nově vzniklých firem s právní formou a.s., s.r.o. a SE je především setrvalý stav v počtu nově vzniklých společností s právní formou společnosti s ručením omezeným (hromadný přechod živnostníků - fyzických osob na bezpečnější formu s.r.o. nové projekty nastartované paradoxně krizí, či projekty ve fotovoltaice), i počet nově založených a.s. vrostl. „Akciové společnosti neztrácí svůj význam, vloni jich vzniklo ještě o několik desítek více než v roce 2009. Stále větší oblibu ale zaznamenávají tzv. evropské společnosti. Nabízí možnost přesunout sídlo do zahraničí v rámci EU, aniž by došlo ke zrušení společnosti s likvidací a k přerušení právní kontinuity společnosti. Společnost se pouze začne řídit právem státu, kde bude umístěno nové sídlo. Toto umožňuje mimo jiné zvolit stát s nejpříhodnějšími podmínkami pro podnikání a s ohledem na daňové zatížení nebo nutnou administrativu.,“ shrnuje hlavní výhodu evropské společnosti proti klasické akciové Petra Janáková.

Počty nově založených firem v roce 2010

akciová společnost - 1 599
společnost s ručením omezeným - 25 603
evropská společnost - 162
celkem - 27 364

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT