V roce 2010 nejčastěji způsobovali nehody opět řidiči z Prahy Nejbezpečněji se jezdí na Vysočině a ve východních Čechách

11.01.2011 | , ČSOB
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


11.1.2011 S největším procentem zaviněných nehod stanuli v čele žebříčku podle okresů za rok 2010, stejně jako v minulých letech, motoristé z Prahy, zatímco na opačném pólu figurují opět především řidiči z východních Čech a Vysočiny. Vyplývá to z tzv. ČSOBP Indexu, kterým ČSOB Pojišťovna sleduje, jak se liší frekvence pojistných událostí z povinného ručení u řidičů osobních aut z jednotlivých okresů republiky.

„Je až pozoruhodné, jak jsou charakteristiky řidičů z různých částí republiky – pokud jde o míru rizika, že způsobí dopravní nehodu – v čase stálé. Postavení motoristů z Prahy coby těch, kteří bourají nejčastěji, dokázali zatím jen jednou ohrozit řidiči z Ústí nad Labem a také opačnému pólu žebříčku ČSOBP Indexu kralují již řadu let vždy motoristé z východních Čech a Vysočiny, popřípadě i jihozápadních Čech a jižní Moravy, i když pořadí jednotlivých okresů se průběžně mění,“ uvedl Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů neživotního pojištění ČSOB Pojišťovny.

Hodnoty ČSOBP Indexu počítá ČSOB Pojišťovna už od roku 2008 na základě statistik škod z povinného ručení pro vozidla do 3,5 tuny, a to jako podíl počtu pojistných událostí z povinného ručení vzniklých v daném období a počtu vozidel pojištěných v této době v daném okrese. Hodnota 9,96 pro motoristy z Prahy za rok 2010 tak znamená, že na každých sto pojištěných aut zde loni připadlo bezmála deset zaviněných nehod. Naproti tomu u řidičů z okresu Ústí nad Orlicí, kteří loni jezdili nejbezpečněji, je riziko zavinění nehody třikrát nižší (3,44 nehody na 100 pojištěných aut). Průměr ČSOBP Indexu za celou Českou republiku loni činil 5,75, a byl tak nepatrně nižší než v roce 2009 (5,86). Z této hodnoty vyplývá, že alespoň jednou za 17 let zaviní nehodu – statisticky vzato – každý řidič osobního auta v zemi. Motoristům z Prahy ovšem k naplnění této statistiky stačí pouze deset let.

Největší zlepšení oproti roku 2009 vykázali loni z pohledu ČSOBP Indexu motoristé z Prostějova, Jablonce nad Nisou, Písku, Brna-venkova a Břeclavi, kdežto nejvíce si naopak pohoršili řidiči z Benešova, Prachatic, Sokolova, Nymburka a Příbrami.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT