Rizika plynoucí z obchodního styku v roce 2010 nadále rostla

05.01.2011 | , D&B
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


5.1.2011 V loňském roce poradenská společnost Dun & Bradstreet (D&B - NYSE:DNB) snížila rating devíti evropským státům, zatímco ke zvýšení přistoupila jen ve čtyřech případech. V rámci Evropy má podle hodnocení D&B aktuálně nejpříznivější investiční klima Švýcarsko před Německem a Norskem. Svými politickými, ekonomickými a obchodními analýzami, které D&B zpracovává pro 134 zemí světa, upozorňuje na rizika plynoucí z obchodního styku.

V průběhu roku 2010 poradenská společnost Dun & Bradstreet snížila rating devíti evropským státům – Belgii, Španělsku, Řecku, Islandu, Holandsku, Portugalsku, Maďarsku, Irsku a Francii. V případě Španělska, Řecka a Portugalska ke snížení přistoupila opakovaně. Naopak Německu, Polsku, Švýcarsku, a koncem roku také Islandu D&B rating zvýšila.

„Analýzy Dun & Bradstreet ukazují, že rizika plynoucí z obchodního styku v uplynulém roce nadále rostla, nicméně koncem roku 2010 jsme již zaznamenali křehké zlepšování investičního klimatu v Evropě, které by mělo pokračovat i letos,“ říká ředitelka D&B pro ČR a SR Alena Seoud. „Ve srovnání s turbulentním obdobím 2008 – 2009, kdy D&B snížila obchodní ratingy většiny zemí světa, a v kategorii zemí s nejnižším rizikem návratnosti investice nezůstal žádný evropský stát, se pro ekonomiku jedná o příznivý obrat,“ doplnila Alena Seoud s tím, že klientům i nadále doporučuje pečlivě prověřovat své obchodní partnery a důkladně vyhodnocovat veškerá obchodní rizika plynoucí z obchodního styku.

Nejpříznivější investiční klima v Evropě má podle hodnocení D&B aktuálně Švýcarsko (DB1c), o stupeň hůře, v rámci pásma nejnižšího rizika návratnosti investice (DB1d), je těsně za Švýcarskem Německo a Norsko. Česká republika a Polsko jsou podle uděleného ratingu D&B zařazeny v kategorii mírného rizika návratnosti investice (DB3a), Slovensko je hodnoceno o stupeň lépe (DB2d).

Autor článku

Tiskovka