Rekordní počet vyrobených aut v ČR

03.01.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Trojice velkých tuzemských automobilek loni podle zatím nepotvrzených údajů poprvé v historii překonala hranici milionu vyrobených aut. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes, podle níž do konce listopadu mladoboleslavská Škoda Auto, nošovický Hyundai a kolínská TPCA vyrobily 984.000 vozů. Další výrazný růst však podle MfD lidé z oboru nepředpokládají. Výrobci nemají dostatečné rezervy v kapacitě a pro další výrazné rozšiřování výroby není v Česku ani dostatek kvalifikovaných lidí, píše deník.

Sdružení automobilového průmyslu (SAP) nemá ještě výsledky z výroby za celý rok kompletně spočítané, překročení milionové hranice je však jisté. "Hranice milionu vyrobených osobních aut by měla padnout," potvrdil ředitel sdružení Antonín Šípek.

Na překročení milionové hranice se loni nejvýrazněji podílela Škoda Auto, která vyrobila nejvíce aut ve své historii. Jen do konce listopadu to bylo v Česku přes 530.000 vozů. Výrazně také pomohl náběh výroby v automobilce Hyundai, která se blíží hranici 200.000 vyrobených vozů. Slabší rok zaznamenala kolínská TPCA. Zájem o malé vozy začal s koncem šrotovného ochabovat a automobilka loni klesla s výrobou zhruba o deset procent.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT