SAZKA – vyschlá studna českého sportu

27.12.2010 | , Finance.cz
FIRMY


Aktuální problémy SAZKY budou mít dalekosáhlé důsledky, a to zejména pro sportovní organizace.

SAZKA je organizace s dlouhou historií sahající až do padesátých let minulého století, kdy podléhala Československému svazu tělesné výchovy a veškeré příjmy byly odváděny na podporu sportu přes jejího zřizovatele.

Po sametové revoluci byla převedena pod jeho nástupnické organizace, což byl na našem území Český svaz tělesné výchovy (ČSTV). V předvečer rozpadu federace pak byla ČSTV, Českou obcí sokolskou, Českou asociací - Sport pro všechny, Autoklubem ČR, Sdružením technických sportů a činností ČR, Asociací tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR, Orlem - křesťanskou tělovýchovnou organizací a Českým střeleckým svazem založena Sazka, a.s. V roce 1997 se stal akcionářem i Český olympijský výbor.

Vzhledem k tomu, že činnost SAZKY navazovala na desítky let trvající tradici, měla své působení značně zjednodušené. V oblasti číselných loterií měla monopol a pravidelně krmila své akcionáře příspěvky na provoz. K prvnímu vážnému selhání vedení SAZKY došlo v devadesátých letech, kdy ponechala bez jakékoliv reakce pole sportovních sázek konkurenci, a teprve s několikaletým zpožděním zareagovala v době, kdy konkurence v podobě Tipsportu a Fortuny již byla výrazně zavedena, a SAZKA tak nemohla získat výraznější podíl na tomto trhu.


Téměř monopol


Na svém výsadním kolbišti, tedy v oblasti číselných loterií (typicky Sportka) však zůstávala po dlouhou dobu neohrožena. Ojedinělé pokusy v devadesátých letech skončily nezdarem. Prvním pokusem, či však spíše ryzím tunelem byl v roce 1994 projekt společnosti KJD Česká Lotynka, jehož příjmy měly směřovat na podporu kultury. Za tímto účelem tehdejší ministr kultury Kabát dal do zástavy za úvěry ve výši 350 milionů korun, které si tato společnost vzala na rozjezd loterie, cenné státní nemovitosti, konkrétně ampírový palác U Hybernů a kubistický Dům u Černé Matky Boží. Do roku se peníze ztratily a obě nemovitosti propadly Komerční bance, od níž je stát v rámci sanace bankovního sektoru v roce 1998 odkoupil zpět.

V roce 1997 založil Petr Smetka, nechvalně známý představitel společnosti H-Systém nacházející se toho času ve vězení, projekt loterie Loto a použil k jeho rozjezdu 300 milionů korun, z nichž část pocházela právě z H-Systému. Brzy zkrachoval, a zůstaly po něm dluhy. Asi nejvážnějším pokusem byla loterie Eurolotto českorakouského obchodníka Tomáše Melicha, jejíž výnosy měly směřovat opět na podporu české kultury. Stát se však poučil s akce Česká Lotynka a nijak se na této loterii nepodílel. Ovšem SAZKA se postarala o to, aby její monopol nebyl ohrožen. Klíčovým pro celou loterii byl televizní pořad, v jehož rámci by probíhalo losování. SAZKA však všechny velké televize postavila před jasné rozhodnutí, buď my, anebo Eurolotto. Všechny velké televizní kanály tak ustoupily od spolupráce s Eurolottem a vysílání na minimálně sledované TV3 vedlo k neúspěchu loterie, které skončila v roce 2002 v konkursu.


Velké oči na malém dvorku


Hokejové vítězství v Naganu a následné úspěchy hokejistů na mistrovstvích světa vyvolaly tlak na stavbu národní hokejové haly. Stát se však v té době vzpamatovával z ekonomického poklesu na konci devadesátých let a hojil si rány ze sanace bank, tudíž na halu peníze neměl.
Vůdčí role se tedy ujala SAZKA, s vidinou směnného obchodu: SAZKA postaví halu a stát jí zajistí výhradní postavení na poli číselných loterií. Stalo se však pouze to první, druhý krok ze strany státu nepřišel.

Po hokejovém mistrovství světa v roce 2004 přišlo očekávané vystřízlivění. Hala byla a je prachbídně využita, drahé Skyboxy určené k trvalému pronájmu zůstaly stranou zájmu firem i bohatých jednotlivců, a provoz haly se stal velkým kamenem táhnoucím k zemi celou SAZKU. Nejenže provoz nebyl rentabilní, ale výdaje na splátky dluhopisů vydaných za účelem financování haly prakticky zastavily penězovod ze SAZKY k jejím akcionářům, tedy jednotlivým sportovním organizacím. Došlo tak na černé vize odpůrců stavby haly. Již několik let tak SAZKA není schopna plnit to, co od ní akcionáři očekávají a čeho se jim v devadesátých letech dostávalo. Finanční krize pak výrazně ovlivnila i příjmy od sponzorů a sportovní organizace jsou na dně, a stát nemá, z čeho by jim přispěl.


Penta a ti druzí


O velkých finančních problémech SAZKY se ví několik let, přestože to její šéf Aleš Hušák vždy důrazně popíral. To ostatně ilustruje i postupování pohledávek za SAZKOU, ke kterým přistoupila Raiffeisenbank a Komerční banka. Komerční banka měla svou pohledávku postoupit za 50% hodnoty, což je velmi výrazný diskont. Jedná se o jasný doklad toho, že banky se chtějí těchto úvěrů zbavit za jakoukoliv cenu. A není se čemu divit. Fortuna ze skupiny Penta obdržela v červenci tohoto roku licenci na pořádání číselných loterií, a má dosti prostředků na masivní marketingovou kampaň, která může výrazně zasáhnout do příjmů SAZKY. Stejné plány má i Tipsport, který nechce zůstat pozadu. Naopak SAZKA není schopna splatit své již splatné závazky, a od svých akcionářů pomoc čekat nemůže. Stát se rovněž k jejím problémům staví netečně.


Tři způsoby řešení, pro sport každý špatný


Radovan Vítek nabyl pohledávky za SAZKOU ve výši téměř miliardy korun, a SAZCE dal měsíc na vyřešení, jinak hrozí návrhem na insolvenci. Na vzniklou situaci zareagovala Penta, která vycítila příležitost. Jakpak by ne, nabízí sice miliardy na sanaci SAZKY, ale jako protiplnění očekává převod 100% akcií SAZKY. Přitom jen hodnota značky SAZKA se pohybuje okolo deseti miliard korun. Akcionáři, tedy sportovní svazy, jsou zahnáni do kouta. SAZCE hrozí insolvence, což v konečném důsledku může znamenat, že o ni přijdou a nebudou z toho mít skoro nic. Nebo vyslyší nabídku Penty či Radovana Vítka, aby jim SAZKU převedli, a za to dostanou blahosklonně příslib finanční podpory pro sport. S ohledem na to, že v posledních letech jim SAZKA výrazně finančně nepomáhala, to může být lákavá možnost.

Třetí cestou je vlastní restrukturalizace. Každá restrukturalizace ale něco stojí, a nelze očekávat, že kdokoliv mimostojící bude chtít v tomto SAZCE pomoci. A rozprodej majetku? Kdo dnes za solidní peníze koupí O2 arénu, která nevydělává? A prezentovat jako záchranný plán prodej dvou vozů značky Bentley je s ohledem na výši dluhů SAZKY směšné.

Bude zajímavé sledovat, jak se dál situace vyvine. Jedno je však jisté už dnes. Sportovní organizace přišly o svou dojnou krávu, a stát má na krku další břímě.

 

Autor článku

Vít Doležálek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY