Týdenní komentář: Zvýšení mezd, zdražení cigaret a mýtného

17.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


1. Mzda v podnikatelské sféře se meziročně zvýšila o 1,7 procenta
Hrubá střední mzda v podnikatelské sféře se od prvního do konce třetího čtvrtletí 2010 v Česku meziročně zvýšila o 1,7 procenta na 21.675 korun. Nejvyšší nárůst mediánu hrubé měsíční mzdy vykázala obsluha strojů na výrobu pryžových výrobků, jako jsou například obuv a pneumatiky. Medián se v této profesi zvýšil meziročně o 14,2 procenta na 22.571 korun. Druhý největší nárůst měli montážní dělníci elektrických zařízení a obsluha obráběcích strojů.


2. Průmysl v EU i eurozóně se opět odrazil k růstu
Růst mezd umožnilo zejména oživení průmyslu v Evropské unii i v eurozóně, ten se v říjnu po zářijovém propadu vrátil k růstu. V zemích platících evropskou jednotnou měnou meziměsíčně vzrostl o 0,7 procenta a v celé evropské sedmadvacítce o 0,3 procenta, v září se zde přitom průmyslová výroba snížila o 0,7 procenta respektive 0,3 procenta.


3. Spotřebitelé v USA věří ekonomice nejvíc od června
Roste i očekávání ve Spojených státech, spotřebitelská důvěra se zde v prosinci zvýšila nad očekávání, zatímco dílčí index současných podmínek posílil na nejvyšší úroveň od ledna 2008. Index spotřebitelské důvěry podle předběžných údajů stoupl na 74,2 bodu ze 71,6 bodu na konci listopadu.


4. Zhorší Moody's výhled ratingu USA?
Spojeným státům ale hrozí snížení ratingu. Agentura Moody's totiž uvedla, že balíček týkající se daní a podpory v nezaměstnanosti, na němž se dohodl prezident Barack Obama s lídry republikánů, v příštích dvou letech zvýší pravděpodobnost negativního výhledu pro rating Spojených států na stupni Aaa. Agentura uvedla, že negativní dopad balíčku na státní finance zřejmě převáží nad pozitivními účinky vyplývajícími z očekávaného příznivého vlivu na tempo růstu země.


5. Bude se v Polsku platit eurem do konce roku 2015?
Problémy jsou i jinde ve světě. A má to vliv i na evropskou integraci. Polsko je například přesvědčeno, že přijmout euro do roku 2015 by bylo velice obtížné, neboť země v tuto chvíli splňuje pouze některá z kritérií pro vstup do eurozóny. V tuto chvíli nesplňujeme všechna kritéria, takže zavedení eura v Polsku před rokem 2015 bude velice obtížné, uvedl polský vicepremiér Waldemar Pawlak.


6. Na Slovensku se mluví o návratu ke koruně
Navíc, předseda slovenského parlamentu Richard Sulík odstartoval na Slovensku debatu o případném návratu k předchozí měně. Šéf druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita vůbec jako první z předních politiků na Slovensku vybídl k přípravě plánu na opětovné zavedení slovenské koruny. Důvodem má být nynější dluhová krize v eurozóně. Ministerstvo financí tyto úvahy odmítlo, Bratislava se prý chce zaměřit na prosazování pravidel k ozdravení veřejných financí evropských zemí.


7. Podle S&P Slovensko nesplní rozpočtové cíle
Slovensko také čelí problémům. Agentura Standard & Poor's během týdne uvedla, že Slovensko nedodrží v příštím roce rozpočtový cíl, či plánované snížení deficitu do roku 2013, třebaže potvrdila ratingy země i jejich výhled. Agentura v současnosti hodnotí dlouhodobé závazky stupněm "A+" a krátkodobé závazky stupněm "A-1" se stabilním výhledem. S&P očekává, že fiskální schodek překročí úroveň 4,9 procenta hrubého domácího produktu stanovenou v rozpočtu pro příští rok s tím, že Bratislava také nesplní cíl srazit deficit do roku 2013 na Evropskou unií určený strop 3 procenta HDP.


8. Poslanci by měli rozhodnout o zdražení cigaret
Poslanci by měli v brzké době v závěrečném čtení schvalovat zákon, který umožní vydat státní dluhopisy v objemu 148 miliard korun na krytí dodatečného schodku loňského rozpočtu. Schvalovat by měli také dvě vládní daňové novely, a to novelu spotřební daně, která zdraží cigarety, a novelu zákona o dani z přidané hodnoty.


9. Vláda schválila zvýšení mýtného od ledna o čtvrtinu
Další zdražení schválila vláda. Mýtné se tak od ledna zvýší o 25 procent. Dopravci již dopředu avizovali, že zvýší ceny přepravy. Příští rok tak kamiony budou na dálnicích platit v průměru pět korun za kilometr. Ministerstvo zároveň uzavřelo s dopravci dohodu, jejíž součástí je kompenzace od státu ve výši 300 milionů Kč a množstevní slevy z mýtného.


10. Nový formulář přehledu o příjmech a výdajích
Podnikatelé také bude zajímat, že Česká správa sociálního zabezpečení a Všeobecná zdravotní pojišťovna zveřejnily formulář přehledu o příjmech a výdajích za rok 2010. Na našich stránkách si můžete stáhnout tyto formuláře ve formátu pdf, přehled pro účely zdravotního pojištění i ve formátu xls. Formulář přehledu pro účely důchodového pojištění ve formátu xls teprve připravujeme. Více v sekci Daňové formuláře.

 


Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT