Brněnská firma G. L. Electronic získala prestižní certifikaci Evropské vesmírné agentury

17.12.2010 | , Jihomoravské inovační centrum
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


16.12.2010 Brněnská firma G.L. Electronic dnes získala prestižní certifikaci Evropské vesmírné agentury (ESA). Díky tomu může vyvíjet a vyrábět součásti satelitů a zapojit se do veškerých projektů, které jsou realizovány a financovány v rámci tendrů ESA. Certifikaci společnosti udělil L’Istituto Italiano della Saldatura z italského Janova v prostorách biotechnologického inkubátoru INBIT, kde G. L. Electronic sídlí.

Společnost G.L. Electronic se již od roku 2003 účastní celé řady mezinárodních kosmických projektů, které realizuje převážně v Itálii a ve Francouzské Guyaně. Bránu k vesmírným projektům, které může realizovat přímo z Brna, jí otevřelo až přijetí České republiky do Evropské vesmírné agentury (ESA) v roce 2008.

„Naše společnost plánuje v Brně vytvořit stabilní zázemí pro vývojový tým a tím upevnit svou pozici na českém trhu. Kromě již rozvinuté spolupráce se zahraničními partnery se chceme věnovat navazování kontaktů se zkušenými firmami z České republiky z oblasti leteckého i kosmického průmyslu, a také s institucemi zabývajícími se výzkumem a vývojem využívající kosmické aplikace,“ vysvětlil Luděk Graclík, ředitel G.L. Electronic. Prvním krokem bylo zahájení spolupráce se Středoevropským technologickým institutem (CEITEC). Odborníci z CEITECu se budou podílet na vývoji částí komponent desek plošných spojů, firma získá možnost využívat čisté prostory VUT v Brně, a tím rozšíří své zázemí moderních laboratoří v biotechnologickém inkubátoru INBIT.

„Jsem velmi potěšen, že inkubátor INBIT rychle plní své cíle a poskytuje špičkové zázemí firmám typu G.L. Electronic. Spolupráce této firmy s Evropskou vesmírnou agenturou je dalším důkazem slibně se rozvíjející regionální ekonomiky“, podotkl náměstek hejtmana Václav Božek.

G.L. Electronic již spolupracuje s italskými výrobci satelitů Thales Alenia Space Italia, Carlo Gavazzi Space, Telematics Solutions či Blue Electronic a hledá další partnery. Pomoci jí k tomu má také členství v Czech Space Alliance, která sdružuje české firmy z oblasti kosmického průmyslu.

V kosmickém průmyslu je kladen důraz na vysokou kvalitu, bezchybnou funkci a maximální spolehlivost všech použitých komponent. Uspět zde může pouze zkušená technologická firma, jejíž výrobní operace jsou certifikovány dle norem Evropské kosmické agentury (ESA).

Programy ESA představují pro české vědce a firmy příležitost zapojit se do mezinárodní spolupráce v oblasti výzkumu kosmického prostoru, Země, družicové telekomunikace a navigace a kosmonautických technologií. Spolupráce s ESA zvyšuje jejich konkurenceschopnost a mezinárodní uplatnění. Aktivity ESA jsou financovány z příspěvků 18 členských států EU a Kanady, která má zvláštní statut spolupracujícího státu. Vložené prostředky se těmto státům vracejí formou průmyslových a výzkumných kontraktů, které jsou uzavírány na základě výsledků veřejných soutěží.

Jedním z projektů Evropské vesmírné agentury je také dnes velmi často zmiňovaný navigační systém Galileo, jehož centrála se bude stěhovat do České republiky již příští léto. Česko se tak stane jedním z center evropského vesmírného výzkumu a bude tak moci čerpat výhody, které ze spolupráce s ESA plynou. Blýská se na lepší časy české vědě, inovativním firmám i vysokým školám, které dokážou využít příležitosti spolupracovat s prestižními firmami z oboru.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT