Obchodní a investiční příležitosti na americkém trhu dnes na MPO

10.12.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


9.12.2010 Obchodní příležitosti na americkém trhu s důrazem na Spojené státy americké byly nosným tématem dnešního odborného teritoriálního semináře, pořádaného agenturou CzechTrade v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu. "Také dnešní setkání je součástí projektu Ministerstva průmyslu a obchodu, který nabízí zejména českým vývozcům bezplatnou účast na společných teritoriálních seminářích," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, který se právě vrátil z pracovní návštěvy USA.

"Zástupcům českých podnikatelů jsme předali aktuální informace o obchodních a investičních příležitostech v teritoriu USA a seznámili je s charakteristikou a specifikou amerického trhu," doplňuje náměstek pro zahraniční obchod Milan Hovorka, který ministra Kocourka v USA doprovázel.

Exportéři z řad malých a středních podniků a začínajících vývozců se také seznámili s nástroji státní podpory exportu a konkrétními formami podpory a pomoci, kterou poskytují obchodně—ekonomické úseky zastupitelských úřadů České republiky v USA a zahraniční kanceláře CzechTrade. "Jsme rádi, že jsme se mohli podělit o zkušenosti ze vstupu českých subjektů na americký trh," komentuje seminář vedoucí obchodně—ekonomického úseku velvyslanectví ve Washingtonu Josef Dvořáček, kterého doplňuje Zuzana Bittnerová, ředitelka zahraniční kanceláře CzechTrade: "Podnikatelé, kterým jsme představili úspěšné české exportní případy, se zajímali o obchodní zvyklosti, o podnikatelské prostředí."

Pracovní seminář probíhal v kontextu právě ukončené návštěvy ministra Kocourka ve Washingtonu, jejímž cílem bylo posílit česko — americké obchodní vztahy a výrazně navýšit objem zahraničního obchodu. "Tomuto ambicióznímu cíli bezesporu napomůže 'Ekonomický a obchodní dialog ČR — USA'," uvádí ministr Kocourek a doplňuje: "Tento týden zahájený dialog se soustředí na čtyři klíčové oblasti: rozšiřování rozvoje podnikání a podporu obchodu, podporu rozšiřování investic, podporu inovací a otázky přístupu na trh."

Během pracovní návštěvy ministr Kocourek a americký ministr obchodu Gary Locke s ministrem energetiky Stevenem Chu podepsali společnou 'Deklaraci o průmyslové a obchodní spolupráci v oblasti jaderné energetiky', která se týká i kooperace ve vědě, výzkumu a vývoji v tomto resortu.

V odpoledních hodinách jsou na programu individuální konzultace zástupců zúčastněných firem s představiteli naší ekonomické diplomacie v USA.

Autor článku

Tiskovka