Zpřísní se dohled obchodu se dřevem

07.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V pátek 3. prosince vstoupilo v platnost nařízení Evropské komise, jehož cílem je zabránit nelegální těžbě dřeva. Toto nařízení se zaměřuje na subjekty, které chtějí poprvé dovést dřevo nebo výrobky na evropský trh.

Nařizuje povinnosti pro obchodníky, kteří musí nově doložit informace o tom, kde byl výrobek ze dřeva pořízen a komu byl prodán. Komise tak chce zabránit nelegální těžbě dřeva a nelegálnímu obchodu s ním.

Cíloví spotřebitelé by neměli pocítit žádnou změnu, naopak budou moci mít možnost nakupovat produkty, které byly pořízeny z legálně vytěženého dřeva.

České ministerstvo zemědělství uvádí, že by toto nařízení nemělo znamenat žádnou větší zátěž pro malé a střední firmy, které podnikají v této oblasti.

Nařízení vejde v účinnost 3. března 2013 a do této doby je nutné přijmout prováděcí opatření. Stanovena budou především jednotná pravidla provádění systému náležité péče a jeho kontrola na úrovni členských států EU. Evropská komise zahájí jednání na toto téma na začátku příštího roku.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita