Diskuze o zákoníku práce na Fóru Hospodářských novin

03.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel se v úterý 30. listopadu zúčastnil panelové diskuze na Fóru Hospodářských novin, které bylo na téma Novela zákoníku práce: lék pro českou ekonomiku, nebo asociální bič?

Hlavními řečníky fóra byly Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí, a Zdeněk Škromach, stínový ministr práce a sociálních věcí. Panelové diskuze se vedle Petra Kužela zúčastnily Zdeňka Kindlová z Českomoravské konfederace odborových svazů a Klára Valentová, advokátka Ambruz & Dark, představitelka iniciativy Pružné pracovní právo 2010.

Otázkami tohoto diskusního fóra byly: Budou změny v zákoníku práce prosazovány postupně, nebo formou komplexní novely? Mají odbory moc zastavit snahy současné vlády? Jsou cílem předkládaných návrhů úspory rozpočtu či větší pružnost pracovního trhu? Jaký dopad může mít nový zákoník práce na zaměstnanost a konkurenceschopnost České republiky?

Podle slov ministra Drábka chce MPSV představit návrh komplexní novely zákoníku práce začátkem roku 2011, platit by měla od ledna 2012. Změnit by se podle něj měly podmínky pro uzavírání smluv na dobu určitou, rozvolnit odstupné podle délky práce pro firmu a uvažuje se i o prodloužení dohod o provedení práce ze 150 na 300 hodin.

Na otázku moderátora, zda to, co vláda plánuje, je pro zaměstnavatele dostatečné či nedostatečné, prezident HK ČR Petr Kužel odpověděl, že „ze 65 % souhlasíme, u některých ustanovení bychom byli razantnější“. Zaměstnavatelé tedy změny zákoníku práce vítají a volají po tom, aby byl co nejpřehlednější a nejstručnější. Podle slov Petra Kužela mají zaměstnavatelé jiný pohled na odstupňování výše odstupného. „Odstupné by první rok nemělo být žádné, druhý a třetí rok měsíční, do pěti let dva měsíce a až nad 6 let tři měsíce,“ uvedl a dodal, že zkušební doba by se měla prodloužit na půl roku oproti současným třem měsícům.

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita