EK chce do roku 2020 rozšířit elektronickou fakturaci

03.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská komise si přeje, aby se elektronické faktury staly převládajícím způsobem fakturace v Evropě. Ve svém sdělení Využití výhod elektronické fakturace pro Evropu určila soubor hmotných opatření, vedoucích ke zvýšení využívání elektronických faktur v Evropě.

Komise je toho názoru, že poskytování fakturačních údajů v elektronickém formátu by mohlo umožnit podnikům těžit z menšího počtu zpožděných plateb. Také by se měly snížit náklady na tisk a na poštovné. Strukturované elektronické faktury usnadní integraci firemních procesů od nákupu po platbu, což znamená, že by faktury mohly být poslány, přijímány a zpracovávány bez manuálního zásahu.

V současné době je výměna těchto faktur složitá a nákladná a to zejména při zahraničním obchodu pro MSP. Komise se chce zaměřit na čtyři hlavní priority, které by měly zavést do praxe používání elektronických faktur.

Jedná se o: Zajištění konzistentního právního prostředí pro elektronické faktury, dosažení masové podpory tím, že se zajistí výhody pro MSP, zajištění stimulujícího prostředí, které vytvoří maximální výhody mezi obchodními partnery, kteří si vymění tyto faktury, podpora společných standardů pro elektronické faktury. Více informací o návrhu Komise, včetně konkrétních navrhovaných opatřeních, naleznete zde.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita