Elektřina by měla příští rok zdražit o 4,6 %

01.12.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Náklady tuzemských domácností za elektřinu v příštím roce vzrostou o 4,6 procenta, podniky zaplatí za energii o 5,2 procenta více. Sdělil to včera Energetický regulační úřad (ERÚ). Legislativním procesem musí ještě ale projít novela zákona, která omezuje zdražení způsobené podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Kdyby zákon neprošel, zaplatí příští rok domácnosti za elektřinu o 11,2 procenta víc a velkoodběratelé o 14,5 procenta víc než letos, uvedl ERÚ. Skupina RWE včera zároveň oznámila zdražení plynu.

Novelou zákona o podpoře obnovitelných zdrojů chce vláda garantovat, že zdražení elektřiny v příštím roce nepřesáhne 5,5 procenta. Novelu už schválila sněmovna, rozhodovat o ní bude v nejbližších dnech Senát. Někteří senátoři mají však k novele výhrady.

Podle České fotovoltaické průmyslové asociace cenové rozhodnutí ERÚ pro rok 2011 zavání nátlakem na senát, aby okamžitě schválil novelu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. "Tvrzení ERÚ, že pokud novelu senát rychle neschválí, tak způsobí růst cen elektřiny v roce 2011, není pravdivé. Pokud senát novelu vrátí dolní sněmovně s pozměňovacími návrhy, lze stihnout veškeré legislativní lhůty tak, aby ERÚ mohl vydat cenový výměr, který zaručí, že elektřina vzroste maximálně o vládou garantovaných 5,5 procenta. Zároveň se tím podstatně sníží riziko arbitráží či soudních sporů," uvedl mluvčí asociace Jan Hlaváč.

Prudké zdražení elektřiny v roce 2011 hrozí kvůli rozvoji solárních elektráren. Ten způsobil, že podpora energie z obnovitelných zdrojů, která tvoří část ceny elektřiny, se od ledna zvýší z 166 Kč za megawatthodinu na 578 Kč/MWh.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT