Švédská ekonomika zrychlila růst na 6,9 %

29.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Švédská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční tempo růstu na 6,9 procenta, zatímco ve druhém čtvrtletí její růst po revizi činil 4,5 procenta. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. V samotném třetím čtvrtletí růst ekonomiky činil 2,1 procenta po růstu dvě procenta ve druhém čtvrtletí.

Výsledek hladce překonal odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že hrubý domácí produkt ve čtvrtletí vzroste pouze o 1,2 procenta, zatímco v meziročním srovnání počítali s růstem o 5,3 procenta.

Zatímco výdaje na spotřebu domácností vzrostly o 3,5 procenta, spotřeba vlády se zvýšila o 1,8 procenta. Změna zásob k růstu HDP přispěla z 2,9 procentního bodu, hrubá tvorba fixního kapitálu se zvýšila dokonce o 11,2 procenta. Celková zaměstnanost měřená podle počtu odpracovaných hodin se ve čtvrtletí zvýšila o 2,2 procenta, počet zaměstnaných pak vzrostl o 1,8 procenta.

Údaje za druhé čtvrtletí byly po revizi výrazně lepší, než činil první rychlý odhad. Ten stanovil čtvrtletní růst HDP na 1,2 procenta a meziroční tempo na 3,7 procenta.

"Je to velmi silný růst a je na kvalitních základech. Když se podíváte na podrobnosti, výrazně se tam zvyšuje domácí poptávka. To ukazuje, že teď máme velmi silnou domácí ekonomiku, což dá pochopitelně centrální bance impulz k dalšímu zvýšení úrokových sazeb," řekl analytik finančního ústavu Danske Bank Stefan Mellin, jehož cituje agentura Reuters.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT