Změny v daních a účetnictví od 1.1.2011

29.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V nejbližších dnech by měl prezident podepsat čtyři zákony schválené oběma komorami Parlamentu v režimu legislativní nouze:

  • změnu některých zákonů v souvislosti s úspornými opatřeními v působnosti MPSV (týká se např. plateb pojistného na sociální zabezpečení zaměstnavatelem, prodloužení poskytování náhrady mzdy zaměstnavatelem o 1 týden, přináší důležité změny v nemocenském pojištění OSVČ)
  • změnu zákona o sdružování v politických stranách,
  • změnu některých zákonů v souvislosti se změnou podmínek stavebního spoření,
  • rozsáhlou novelizaci zákona o daních z příjmů (některé změny jako např. ve vyúčtování zálohové daně ze závislé činnosti se použijí již za rok 2010).

Až zákony podepíše prezident, musí být ještě vyhlášeny ve Sbírce zákonů. Tyto úkony se předpokládají jako bezproblémové, a tak lze schválené změny v podstatě považovat za jisté.

K tiskopisům k dani ze závislé činnosti včetně daně srážkové, k novému prohlášení k dani ze závislé činnosti se vyjádřilo Ministerstvo financí v informaci zveřejněné na http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/dane_poplatky_10062.html.

Informace MF reaguje i na právě schválenou novelu.

Obsahem zákonů schválených v režimu legislativní nouze není změna zákona o DPH od 1.1.2011, vládní návrh tohoto zákona Poslanecká sněmovna propustila do druhého čtení dne 3.11.2011, rozpočtový výbor by se touto novelou měl zabývat 25.11.2011. Konečné schválení novely Poslaneckou sněmovnou lze očekávat až po Mikuláši, pravděpodobně bude navržena i řada pozměňovacích návrhů. V případě schválení novely Poslaneckou sněmovnou je otázkou, zda ji do konce roku schválí i Senát.

Navrhované změny zákona o DPH se týkají např. nároku na odpočet daně na vstupu, otázky dobropisování základu daně a daně, je navržena nová koncepce opravného mechanismu odpočtu daně na vstupu u pořízeného dlouhodobého, ale i krátkodobého majetku. Tato koncepce mění dosavadní zvyklosti a ve snaze o spravedlivý nárok na odpočet přinese plátcům nové povinnosti – např. při pořízení automobilu používaného nejen pro služební, ale i pro soukromé účely, bude nutné (v případě schválení novely v navržené podobě) uplatnit odpočet v poměrné výši odpovídající předpokládané míře využití vozidla pro služební účely a po dobu pěti let míru využití vozidla pro služební účely sledovat za jednotlivé kalendářní roky a při její výraznější odchylce upravit nárok na odpočet daně.

Pro období roku 2011 by měl být vydán nový tiskopis přiznání k DPH. Některé předpokládané změny formuláře s navrženou novelou souvisí, některé nikoli (např. ve vykazování přeshraničních služeb se předpokládá sblížení údajů vykazovaných v daňovém přiznání s údaji vykazovaných v souhrnném hlášení).

Na pořad 2. schůze Senátu začínající 8.12.2010 bylo zařazeno mimo jiné projednání novely zákona o účetnictví (navíc se předpokládá od 1.1.2011 poměrně rozsáhlá novelizace prováděcích vyhlášek k zákonu o účetnictví) a novely zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, která pro výrobce elektřiny zavádí zdanění daní darovací sazbou 32 % pro bezúplatně nabyté povolenky na emise skleníkových plynů a dále zavádí speciální odvod ve výši 26 resp. 28 % z výkupní ceny výkupní ceny elektřiny ze slunečního záření resp. ze zeleného bonusu – tento odvod není řešen v rámci daní z příjmů, ale jako speciální odvod z elektřiny ze slunečního záření řešený samostatnými ustanoveními zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů, při jehož správě se bude postupovat podle daňového řádu.

Zpráva převzata z www.dashofer.cz.

Autor článku

Firemni aktualita