ROP Moravskoslezsko bude proplácet dotace v plné výši

26.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Regionální rada Moravskoslezsko našla řešení, jak zabránit bezprostřednímu dopadu státních úspor na desítky regionálních projektů. Využije k tomu unikátní způsob financování.

Příjemci peněz z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko, kteří uspěli ve výzvách k předkládání projektů vyhlášených do začátku srpna 2010 dostanou proplacenu dotaci v plné výši a nebudou si tak muset 7,5 % na realizaci projektů připlácet.

Jedná se například o průběžně přijímané projekty odstraňování škod po povodních z roku 2009, výstavbu komunitního centra v Ostravě, některé projekty statutárních měst nebo nedávno schválené záměry modernizace nemocnic a sociálních zařízení.

Unikátní řešení způsobu financování umožní poskytovat dotace až do výše 92,5 % výdajů. U projektů s nižší dotací totiž vznikají rezervy evropského i národního příspěvku. Ty lze nyní použít u projektů, kde by národní příspěvek 7,5 % chyběl. Jedná se až o 257 milionů korun, které lze nyní využít při konkrétním dorovnávání aktuálně chybějících peněz.

To však všechny ztráty nenahradí. Odebráním státního příspěvku přijde ROP Moravskoslezsko přibližně o miliardu korun, které by se dali použít na řadu prospěšných a důležitých projektů. Na projekty odevzdané ve výzvách vyhlášených po letošním srpnu tak zbude už jen dotace 85 %.

Srpnové rozhodnutí vlády o odebrání státního příspěvku na financování projektů proplácených od roku 2011 sice vláda 22. září pozměnila s tím, že přispěje na projekty schválené do 22. září 2010, ale tato vyjímka se netýká projektů kraje.

Zpráva převzata z www.dotaceonline.cz.  

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT