Stavební firmy mají obavy o eurodotace

25.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Minulý týden se uskutečnilo 108. Žofínské fórum s podtitulem Dopravní infrastruktura a doprava v kontextu finanční krize. Na organizaci tohoto fóra se podílela i Hospodářská komora ČR a mezi řečníky vystoupili Ministr dopravy Vít Bárta, ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Gustáv Slamečka nebo generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Jiří Švorc.

Na setkání byly slyšet zejména obavy českých zástupců firem, kterým se nelíbí například zamýšlená strategie, kdy by české silnice a dálnice stavěly čínské firmy. Dle předsedy Svazu podnikatelů ve stavebnictví, Václava Matyáše, zvládnou české firmy bez problémů pokrýt stavební kapacitu v objemu sto miliard ročně.

Stavební firmy se rovněž bojí o evropské dotace z důvodu nízkého počtu připravovaných projektů na rok 2013, kdy končí současné rozpočtové období. Obávají se rovněž problémového čerpání peněz v novém rozpočtovém období na roky 2014 až 2020.

Ministr dopravy Vít Bárta však na konferenci ujistil přítomné stavitele, že by s evropskými dotacemi neměl být problém. Poznamenal však také, že EU se v budoucnu chce spíše soustředit na investice do vědy a výzkumu než do dopravní infrastruktury.

Za prioritu samotného ministerstva pak Bárta považuje obchvaty obcí, nežli stavění nových silnic a dopravních koridorů.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita