Škodlivých programů je čtyřikrát více než v roce 2007

25.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Množství škodlivých kódů, které ve světě každodenně vzniknou, se od roku 2007 zvýšilo čtyřnásobně na 60.000 programů. Od začátku letošního roku již vzniklo přes 14 milionů nebezpečných aplikací. Uvedla to antivirová firma McAfee.

Jedním z nejsofistikovanějších typů škodlivých programů byly ve 3. čtvrtletí kódy vytvářející síť ovládaných počítačů Zeus. Internetoví podvodníci pocházející z Ukrajiny dokázali prostřednictvím těchto kódů způsobit jen malým firmám v USA ztráty ve výši 70 milionů dolarů.

Novým cílem provozovatelů této sítě Zeus jsou mobilní zařízení. Zeus se totiž zaměřuje především na realizaci podvodných bankovních převodů a ovládnutá mobilní zařízení umožní manipulovat se SMS zprávami používanými pro potvrzení transakcí internetového bankovnictví; podvodníci tak získají nad bankovní operací plnou kontrolu. Společnost McAfee také zaznamenala nárůst e-mailových kampaní snažících se infikovat kódem Zeus nové počítače. Tyto e-maily přitom zneužívají jména organizací jako FedEx nebo Western Union.

Množství útoků proti sociálním sítím dále nerostlo, podvodníci ale mají stále velký prostor. Twitter jim umožňuje získávat přehled o aktuálně populárních tématech, služby pro zkracování URL pak zase skrýt adresu cílového škodlivého webu. Ve 3. čtvrtletí byly v odpovědích vyhledávače Google na 250 nejpopulárnějších dotazů v 60 procentech případů obsaženy odkazy na škodlivé weby.

Objem spamu poklesl a dostal se na dvouleté minimum. Přesto bylo v září odesláno asi 3,5 bilionu nevyžádaných e-mailů.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT