Odbory prosazují tvrdší podmínky pro agentury práce

25.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tvrdší podmínky pro pracovní agentury zprostředkovávající zaměstnání požaduje Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS). Důvodem jsou nedobré pracovní podmínky pro jejich pracovníky a u některých agentur také krácení daní. Členové konfederace na jednání mimořádného sněmu dokonce vyzvali vedení ČMKOS, aby zahájilo v tomto směru jednání s vládou. Řekl to včera předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula.

"V Plzni čtyři lidi zotročovali a naprosto neuvěřitelným způsobem téměř 200 lidí. My chceme požádat vládu, aby nám podala velmi podrbnou informaci o této kauze," odkázal Středula na případ z počátku listopadu, kdy se kvůli špatným pracovním podmínkám vzbouřilo zhruba 200 rumunských dělníků.

Některé pracovní agentury podle Středuly navíc neplatí v plné výši daně a pojištění. ČMKOS proto chce znovu otevřít problematiku agenturního zaměstnávání a zpřísnit dohled nad chováním agentur. "Když se daně a pojištění nevyberou, tak to musí někdo zaplatit," řekl ČTK Středula a dodal, že je třeba zavést nové typy opatření. Jedním z nich by mohlo být propojení datových systémů tuzemských kontrolních orgánů. Mohlo by se tak zjistit, které agentury daně neplatí. Ministerstvo práce a sociálních věcí by také mělo podle Středuly získat větší pravomoci při odebírání povolení k agenturní činnosti.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita