Důvěra v českou ekonomiku se v listopadu zvýšila

24.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Důvěra v tuzemskou ekonomiku se v listopadu meziměsíčně zvýšila. Souhrnný ukazatel důvěry ve srovnání s říjnem stoupl o 1,3 bodu, vzrostla důvěra spotřebitelů i podnikatelů. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 11,7 bodu vyšší, uvedl dnes Český statistický úřad.

Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně zvýšila o 2,2 bodu a mezi podnikateli vzrostla o 1,1 bodu.

Dnešní index podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory zřejmě reaguje na růst německého indexu Ifo v říjnu. "ČR je o několik měsíců svým vývojem posunuta za Německem. Tam, kde je Německo dnes, bude ČR počátkem roku 2011. Bohužel zdá se, že německé oživení nevydrží dlouho. Takže i u nás bude mít oživení jepičí život," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Indikátor spotřebitelské důvěry je meziročně vyšší o 3,8 bodu. Ze šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že pro příštích 12 měsíců očekávají mírné zhoršení celkové ekonomické situace, ale nečekají již takové zhoršení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v listopadu meziměsíčně snížil. Klesl ale i podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit.

Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně vzrostla v průmyslu i v obchodě; ve stavebnictví a ve vybraných službách se naopak snížila. Ve srovnání s nízkou hodnotou v minulém roce je důvěra podnikatelů vyšší o 15,5 bodu.

V průmyslu se v listopadu hodnocení současné celkové ekonomické situace proti říjnu značně zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se zvýšilo také. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zlepšení výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání ekonomické situace pro příští tři měsíce jsou nepatrně vyšší než v říjnu, pro příštích šest měsíců jsou nižší. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně dále zvýšila; proti nízkým hodnotám v minulém roce je o 23,7 bodů vyšší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v listopadu oproti minulému měsíci mírně zlepšilo. Nízké hodnocení celkové poptávky se však dále snížilo.

V odvětví obchodu se v listopadu ve srovnání s říjnem hodnocení současné ekonomické situace snížilo. Zásoby se podle mínění respondentů zvýšily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou výrazně vyšší než v říjnu a vyšší jsou i pro období příštích šesti měsíců. Celkově se důvěra v obchodě meziměsíčně zvýšila o 1,3 bodu a v meziročním srovnání je vyšší o 5,6 bodu.

Ve vybraných odvětvích služeb se hodnocení současné ekonomické situace v listopadu meziměsíčně mírně snížilo. Hodnocení poptávky se mírně zvýšilo a její očekávání pro příští tři měsíce se naopak mírně snížilo. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou vyšší než v říjnu a pro období příštích šesti měsíců jsou nepatrně nižší. Celkově se důvěra ve vybraných odvětvích služeb podle ČSÚ udržuje na relativně vysokých hodnotách z léta 2010; oproti minulému měsíci se snížila o jeden bod a v meziročním srovnání je o deset bodů vyšší.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT