Od 3. prosince bude možné jet po dálnici až do Zlína

15.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ředitelství silnic a dálnic slavnostně zprovozní nových 18,5 km dálničních komunikací mezi Kroměříží a Otrokovicemi. 5 km dálnice D1 a 13,5 km rychlostní silnice R55 na sebe naváží na tzv. Moravské křižovatce v blízkosti Hulína. Od 3. prosince 2010 tak bude Zlínský kraj spojen dálnicí s Brnem, Prahou i celou Evropou.

Moravská křižovatka po svém definitivní dokončení umožní pohodlnou a rychlou dopravu do těchto směrů:

1. D1 na Brno a Prahu
2. D1 na Ostravu a Polsko
3. R55 na Zlín a Břeclav
4. R49 na Zlín a Slovensko

Dálnice D1 bude zatím u Hulína končit, ale bude umožňovat pokračování po R55 na Zlín. Stavba Kroměříž-východ – Říkovice, jejíž součástí křižovatka Hulín je, měla původně již letos pokračovat severně po obec Říkovice s výhledovým cílem napojení se na další provozovaný úsek D1 na Ostravu.

Nicméně tuto část rozestavěné dálnice postihly v loňském i letošním roce mimořádné silné srážky (dle oficiálního stanoviska ČHMÚ jde o mimořádně nadprůměrný jev s četností max. 2x za 100 let – nyní se vyskytl 2x za 2 roky). Tato skutečnost se projevila zvýšenou hladinou podzemní vody v celé oblasti stavby, kde na mnoha místech bylo nutno provádět mimořádná sanační opatření. To v kombinaci s odpůrci výstavby dálnice a nastalými problémy se stavebním povolením znemožnilo realizovat ve zkráceném čase stavbu v požadované kvalitě. Navíc by dostavba v roce 2010 znamenala vícenáklady na sanaci podloží.

Zpráva převzata z Řediteství silnic a dálnic.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT