Poradna: DPH a prodej nemovitosti

19.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jak postupovat v souvislosti s daní z přidané hodnoty při prodeji nemovitého majetku a dovozu zboží z USA, resp. EU?


DPH a prodej nemovitosti

Otázka: Mám dotaz ohledně koupě nemovitosti z dražby s následným prodejem fyzické osobě. Pokud například koupím nemovitost v dražbě za cenu 500 tis. Kč a prodám ji za cenu 700 tis., z čeho se bude počítat DPH?

Odpověď: K Vašemu případu se vztahuje § 56 zákona o DPH: odst. 1: Převod staveb, bytů a nebytových prostor je osvobozen od daně po uplynutí tří let od vydání prvního kolaudačního souhlasu nebo od data, kdy bylo započato první užívání stavby, a to k tomu dni, který nastane dříve. V případě, že prodej Vaší nemovitosti nebude osvobozen od DPH, vychází DPH z dohodnuté prodejní ceny nemovitosti.


Ptejte se v naší daňové poradně.


DPH a prodej softwaru z USA

Otázka: Budu nakupovat na živnostenský list software z USA a dále jej zde prodávat. Jde o software stahovaný přes internet, kupuji si licenční klíče, nikoliv krabicový software. Budu neplátce DPH a chci prodávat produkt pouze v ČR a pouze konečným spotřebitelům neplátcům DPH. Jak mám řešit DPH jednak při nákupu a jednak při prodeji? Hraje roli, zda výrobce software je plátce či neplátce DPH (VAT) v USA?

Odpověď: Pří nákupu licence na software z USA je místem plnění tuzemsko. Pokud není dodavatel zaregistrován k DPH u nás (na dokladu musí být vyčíslena česká DPH, sazba 20 %), stáváte se plátcem DPH v tuzemsku Vy, a to ke dni přijetí služby (finanční úřad Vás zaregistruje v tomto případě i zpětně). V USA nemají DPH (VAT), ale místní daň z obratu - rozdílnou podle jednotlivých států. Při prodeji software v tuzemsku - pokud dále zůstanete neplátcem, vystavujete doklady bez DPH, ale musíte si hlídat obrat za posledních 12 měsíců. Povinnost registrace k DPH v tuzemsku máte po překročení obratu 1 mil. Kč. Jestli se stanete plátcem, od data registrace musíte vystavovat doklady včetně DPH (jestli je odběratel plátce nebo ne, na to nemá vliv).


Ptejte se v naší daňové poradně.


DPH a dovoz zboží z EU

Otázka: Zvažuji dovoz zboží se zahraničí (v rámci EU), jsem plátce DPH. Chtěla bych se zeptat, jak to bude v tomto případě s DPH. Když mi prodají zboží bez DPH, jak dále postupovat?

Odpověď: Při pořízení zboží z EU poskytnete dodavateli své české DIČ. Na základě této informace (např. ve smlouvě nebo objednávce) Vám dodavatel z EU vystaví doklad bez DPH. Vy na tomto dokladu dopočítáte českou DPH podle platné sazby a uvedete v daňovém přiznání na ř. 3 a zároveň na ř. 44 (pokud máte nárok na odpočet). Pořízení zboží z EU je tedy pro Vás daňově neutrální. Povinnost odvést DPH v česku máte i v případě, že na dokladu bude uvedena daň jiného členského státu EU, proto ve vlastním zájmu poskytujte své DIČ včas.


Ptejte se v naší daňové poradně.

Autor článku

Alice Popelková  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT