Ekonomika EU i eurozóny ve 3. čtvrtletí zpomalila růst na 0,4 %

12.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ekonomika Evropské unie i eurozóny rostla ve 3. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 procenta. Zpomalila tak z růstu o jedno procento ve 2. čtvrtletí. Novináře o tom dnes informoval Eurostat. Ekonomové podobný výsledek očekávali.

Meziročně HDP evropské sedmadvacítky vzrostl o 2,1 procenta a HDP zemí platících evropskou jednotnou měnou o 1,9 procenta. Ve druhém čtvrtletí letošního roku hospodářství EU meziročně vzrostlo dvě procenta a eurozóny o 1,9 procenta.

EU i eurozóna se po dynamickém růstu ve 2. čtvrtletí, kdy předstihla i ekonomiku Spojených států, za USA opět propadla. Americká ekonomika vzrostla ve 3. čtvrtletí o 0,5 procenta a meziročně o 3,1 procenta.

Průmyslová produkce v září v EU i v eurozóně poklesla

Průmyslová produkce v září v eurozóně i v celé Evropské unii klesla. Ve státech platících eurem průmysl meziměsíčně propadl o 0,9 procenta a celé "sedmadvacítce" o 0,5 procenta. Novináře o tom dnes informoval Evropský statistický úřad (Eurostat).

V srpnu v eurozóně průmyslová produkce vzrostla po revizi o 1,1 procenta proti původně odhadovanému jednoprocentnímu nárůstu. V EU růst po revizi činil 0,9 procenta proti předchozímu odhadu o 0,8 procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita