Česká ekonomika vzrostla o 3 %, slovenská o 3,7 %

12.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o tři procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s letošním druhým čtvrtletím růst hrubého domácího produktu činil 1,1 procenta. Analytici odhadovali nižší růst.

Výkonnost ekonomiky v reálném vyjádření a po očištění o sezonní vlivy a nestejný počet pracovních dní se tak po odražení ode dna v loňském druhém čtvrtletí postupně zvýšila, uvedl ČSÚ. K meziročnímu i mezičtvrtletnímu růstu HDP přispěla především odvětví zpracovatelského průmyslu a obchodu, stagnovala tvorba hrubé přidané hodnoty v odvětvích služeb. Naopak výrazný pokles hrubé přidané hodnoty v reálném vyjádření postihl vlivem nepříznivých klimatických podmínek zemědělství.

Meziroční růst slovenské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na 3,7 procenta z upravených 4,2 procenta za druhé čtvrtletí. Uvedl to dnes statistický úřad Slovenska ve svém rychlém odhadu. Údaj je slabší než odhady analytiků, kteří očekávali nárůst HDP zhruba o čtyři procenta.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita