Podmínky k podnikání se v Česku zlepšily

15.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Zlepšování podnikatelského prostředí je cílem všech vlád ve vyspělých zemích světa. Když se daří podnikatelům a firmám, ekonomika roste, nezaměstnanost klesá a zvyšuje se životní úroveň obyvatel. Podmínky k podnikání v zemích světa každoročně hodnotí Světová banka. Jak si stojí Česko?

V poslední zprávě Světové banky „Doing Business 2011“ bylo hodnoceno celkem 183 zemí světa (za období červen 2009 až květen 2010). Vyšší umístění v konečném žebříčku znamená lepší podnikatelské vysvědčení pro danou zemi. Země na předních místech se tak mohou pochlubit nejlepšími podmínkami pro domácí i zahraniční společnosti, ale i pro drobné podnikatele. Nejlepší podmínky k podnikání jsou tradičně ve vyspělých zemích s vysokou životnou úrovní obyvatel. Rozvojové ekonomiky se však snaží každoročně vylepšovat své postavení. V posledních pěti letech dokonce 85 % všech hodnocených ekonomik vylepšilo své hodnocení.


V jednoduchosti je krása

Světovým trendem je jednoznačně usnadnění zahájení podnikání, kdy klesají finanční nároky na založení společnosti, a snižuje se povinná administrativa a zrychluje výkon domácí státní správy. Snižování a zjednodušování daňové agendy a usnadnění obchodu jsou další dvě kategorie, kde dochází k razantním změnám k lepšímu. Výrazně stoupají žebříčkem především Čína a Indie. Oproti loňskému roku nejvíce zlepšil podmínky pro podnikatele Kazachstán, který postoupil v žebříčku o 15 míst. Česko si polepšilo o 11 míst. V loňském roce patřilo Česku 74. místo, v letošní zprávě je Česko na 63. místě. Důvodem je výrazně lepší hodnocení ve dvou kategoriích (registrace nemovitosti a zavření podniku). Zlepšování a zjednodušování podnikatelského prostředí patří mezi priority ve všech vyspělých zemích.


Nejsnáze se podniká v Singapuru

Nejlepší podnikatelské podmínky již pátým rokem po sobě jsou v Singapuru. Firmy a podnikatelé v Singapuru mají nejvíce času věnovat se samotnému byznysu, inovacím a novým technologiím. Minimální administrativa, nízká regulace a úzká a výkonná státní správa, to vše vytváří pozitivní podnikatelské klima v zemi. V první desítce jsou dále Hongkong, Nový Zéland, Velká Británie, USA, Dánsko, Kanada, Norsko, Irsko a Austrálie. Především využívání nových technologií je cesta k ekonomickému rozvoji. Není bez zajímavosti, že ani nejúspěšnější země nespí na vavřínech. Ze zemí na prvních 25 místech dokonce 18 zemí ještě zjednodušilo podmínky k podnikání. Vlády ve vyspělých zemí se snaží posilovat postavení domácích podnikatelů a firem. Snižování regulace, administrativy a byrokracie je osvědčenou cestou k ekonomické prosperitě. Vlády úspěšných zemí světa podporují podnikání, protože, když se daří firmám a živnostníkům, tak prosperuje celá ekonomika.


Systém hodnocení

Světová banka ve své studii hodnotí v každé zemi 10 klíčových ukazatelů, výsledný index je průměrnou hodnotou dílčích hodnocení. Česko má nejhorší hodnocení v oblasti daní a zahájení podnikání. Přestože se podmínky pro zahájení podnikání zlepšují, ostatní země šly ještě dále a minimalizují kapitálovou a administrativní náročnost. Daňové zatížení je v Česku průměrné, daňová agenda však v porovnání s ostatními zeměmi složitá. Kde je daňová soustava jednodušší, tam se podnikatelům lépe daří jejich business. Podniky, živnostníci i občané v Česku jistě v minulých letech přivítali, že došlo alespoň k částečnému snížení jejich daňové povinnosti. Zjednodušení daní se však podnikatelský sektor nedočkal. Česko patří mezi země, kde je zavedeno nejvíce daní. Administrativa spojená s vyplněním jednotlivých daňových přiznání je složitá, stejně jako samotný výpočet daňové povinnosti (příliš mnoho výjimek, slev…).

  • Zahájení podnikání
  • Při jednoduchosti zahájení podnikání se hodnotí: počet nutných administrativních úkonů, které musí podnikatel provést, doba trvání než se všechny administrativní požadavky na jednotlivých úřadech a institucích vyřídí, náklady spojené se založením podnikání a minimální požadovaný kapitál (v % z hrubého národního důchodu na obyvatele).

  • Zřízení skladu
  • Ve zprávě se sledují nutné legislativní postupy, čas a náklady spojené s vybudováním skladu, včetně získání všech potřebných licencí a povolení.

  • Zaměstnávání pracovníků
  • Jaké problémy mají zaměstnavatelé při přijímání a propouštění pracovníků (výpovědní lhůty, náklady na odstupné…), jaká je legislativní pružnost upravující pracovně-právní vztahy (např. přesčasové práce, práce ve svátcích…).

  • Registrace nemovitosti
  • Lehkost, s jakou si mohou podniky zajistit práva k nemovitostem. Hodnocen je počet nutných úkonů spojených s převodem vlastnických práv k nemovitosti, čas a náklady spojené s registrací vlastnictví na požadovaných úřadech.

  • skání úvěru
  • Hodnotí se dostupnost úvěru, zákonná práva věřitelů a vymahatelnost dlužné částky. Přístup k finančním informacím pomocí veřejně sdílených rejstříků nebo úřadů.

  • Ochrana investorů
  • V uvedeném pilíři se hodnotí tři důležité prvky ochrany investorů: průhlednost transakcí, právní ochrana investorů a odpovědnost za vlastní řešení obchodní transakce.

  • Placení daní
  • Hodnotí se, jak velké daně musí zaplatit středně veliká společnost. Kolik daňových plateb za rok musí provést a časovou náročnost spojenou s platbami daní.

  • Svoboda obchodu
  • Nutné postupy, které jsou spojeny s dovozem a vývozem zboží. Sleduje se nutná administrativa, čas a náklady spojené s dovozem a vývozem požadovaného zboží.

    Legislativní ochrana

    Hodnotí se snadnost či naopak obtížnost vymáhání uzavřených obchodních smluv. Legislativní ochrana se určuje podle vývoje sporu. Jak dlouhý čas trvá od podání žaloby po soudní rozhodnutí až k faktickému uhrazení dlužné částky dlužníkem.

  • Zavření podniku
  • Sleduje se potřebný čas a náklady k zavření podniku. Hodnotí se průběh konkurzního řízení, procesní a administrativní překážky. Kolik dostanou věřitelé nazpátek z částky přihlášené ke konkurznímu řízení.


Tabulka: Kde jsou nejlepší podmínky k podnikání

Pořadí 2011 Pořadí 2010 Země
1 1 Singapur
2 2 Hongkong
3 3 Nový Zéland
4 5 Velká Británie
5 4 USA
6 6 Dánsko
7 8 Kanada
8 10 Norsko
9 7 Irsko
10 9 Austrálie
11 13 Saudská Arábie
12 11 Gruzie
13 16 Finsko
14 18 Švédsko
15 14 Island
16 19 Korea
17 24 Estonsko
18 15 Japonsko
19 12 Thajsko
20 17 Mauritius
21 23 Malajsie
22 25 Německo
23 26 Litva
24 27 Lotyšsko
25 22 Belgie
26 31 Francie
27 21 Švýcarsko
28 20 Bahrajn
29 29 Izrael
30 30 Nizozemí
31 48 Portugalsko
32 28 Rakousko
37 40 Kypr
41 42 Slovensko
42 53 Slovinsko
45 64 Lucembursko
46 47 Maďarsko
49 62 Španělsko
51 44 Bulharsko
56 55 Rumunsko
63 74 Česko
65 73 Turecko
70 72 Polsko
79 89 Čína
80 78 Itálie
109 109 Řecko
123 12% Rusko
124 114 Uruguay
127 129 Brazílie
134 133 Indie
145 142 Ukrajina
166 153 Irák
167 160 Afghánistán
183 178 Čad

Pramen: The Worldbank – Doing Business 2011

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT