Potravinářská komora plánuje označení čerstvých potravin

11.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Potravinářská komora má zájem, aby větší počet potravin v obchodech mohl být označen přívlastkem "čerstvé". Připravuje za tímto účelem ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze metody určování čerstvosti, které by pak byly promítnuty v legislativě. Rozšířenější označení "čerstvé potraviny" zkrátí distribuční proces, přispěje k podpoře domácích výrobků a zjednoduší spotřebiteli přístup ke kvalitním potravinám, řekl na dnešní tiskové konferenci prezident potravinářské komory Miroslav Toman.

"V obchodních sítích je naprosto běžná situace, kdy dlouhodobě skladované potraviny jsou po finální úpravě spotřebiteli nabízeny jako čerstvé a navozují tak logicky v zákazníkovi očekávání, že se o takový produkt skutečně jedná," řekl Toman. "Jde například o 'čerstvé' pečivo, které je vyrobené z mražených polotovarů, nebo o 'čerstvé' ryby, které se získávají rozmrazením," dodal.

V současnosti je podle Tomana v Česku povoleno použití přívlastku "čerstvé" jen u komodit jako například máslo, vejce, ovoce či zelenina. "Jako potravinářská komora se domníváme, že by bylo vhodné vytvořit systém, který by umožňoval použití přívlastku 'čerstvé' u více komodit," uvedl Toman. Důležité je podle něj zejména stanovit podmínky pro užívání termínu "čerstvé".

Podmínka použití přívlastku "čerstvé" by se podle Potravinářské komory měla vztahovat ke způsobu zpracování výrobku a maximální době mezi zpracováním, výrobou a prodejem spotřebiteli. "Došlo by tím k posílení pozice prodejců a distributorů, kteří mají zájem na prodeji čerstvých potravin. Současný systém je diskriminuje tím, že nemohou účinně prezentovat svou snahu o zkrácení distribučního řetězce a dodávání skutečně čerstvých potravin," dodal Toman.

Nejproblémovější jsou v tomto směru nebalené potraviny jako například pečivo, maso, ryby, ovoce a zelenina, míní zástupci Potravinářské komory. U většiny těchto komodit by podle Tomana mělo být možné analyticky spolehlivě určit, zda výrobek byl nebo nebyl před prodejem v maloobchodě zamražen. Vysoká škola chemicko-technologická se nyní zabývá stanovením znaků čerstvosti a metodám jejího určování.

Příslušná pravidla by pak podle Potravinářské komory měla být promítnuta do legislativy. "Mohlo by to začít fungovat během prvního čtvrtletí příštího roku," přeje si Toman. Projekt má podle něj podporu ministerstva zemědělství.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT