Firmám ve stavebnictví se zase snížil počet zakázek od soukromníků i státu

11.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Tuzemským stavebním firmám všech velikostí se stále víc tenčí objem zakázek. Platí to pro zakázky od soukromého sektoru i od státu. Shodli se na tom účastníci dnešní konference ředitelů stavebních podniků, kterou pořádá společnost CEEC Research. Zásoba práce českých stavařů dlouhodobě klesá i podle Českého statistického úřadu.

Zatímco stát v roce 2006 podle generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) Miloslava Maška připravoval 450 staveb v dopravní infrastruktuře, loni bylo v přípravě 276 projektů, letos už jen 53. Státní výdaje na přípravu staveb se podle něj nyní blíží nule. Pro rok 2011 odhaduje Mašek vytíženost projekčních kapacit v Česku jen na 30 procent.

Šéf SPS je skeptický i k projektům partnerství veřejného a soukromého sektoru, takzvaným projektům PPP. "PPP projekty by byly dobré, ale rozhodně nebudou řešit situaci v nejbližších letech," poznamenal Mašek.

Větší poptávku po stavebních pracích není možné zatím čekat ani ze soukromého sektoru. Šéf developerské společnosti Passerinvest Group Radim Passer na dnešní konferenci uvedl, že očekávat nový boom výstavby podnikatelských nemovitostí v nejbližším období nelze.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT