Prezident podepsal novelu zákona o kontrole zboží a o osivech

10.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Kontrola vývozu zboží umožňujícího vojenské využití se v souladu s evropskými předpisy v Česku rozšíří na jeho tranzit přes území EU. Vztahovat se bude také na poskytování zprostředkovatelských služeb souvisejících s tímto zbožím ve třetích zemích. Vládní novelu, která s tím počítá, dnes podepsal prezident Václav Klaus. Prezident podepsal i novelu zákona o oběhu osiva, uvedl ČTK prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Novela zákona o kontrole vývozu zboží, které je určeno pro průmyslové a jiné civilní použití, pro vojenské účely nebo na podporu šíření zbraní hromadného ničení podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) zpřesňuje mimo jiné důvody pro neudělení příslušných povolení. Nově se bude více přihlížet k závažnosti prokázaných správních deliktů. Novela také zavádí možnost potrestat jednotlivce za nelegální vývoz "zboží dvojího užití" pokutou až do 20 milionů korun.

Kocourkovo ministerstvo tak získává pravomoc neudělit povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb, pokud konečný uživatel nebo konečné použití uvedené v žádosti nezaručuje, že zboží dvojího použití nebude použito ve spojení se zbraněmi hromadného ničení, raketovými systémy schopnými takové zbraně nést nebo pro vojenské použití.

Zákon o oběhu osiva stanoví v souladu s evropskými předpisy jednotná pravidla uznávání veškerého rozmnožovacího materiálu ovocných rodů a druhů pro všechny členské státy EU. Novela upravuje a doplňuje některé definice týkající se rozmnožovacího materiálu, podmínky uvádění tohoto materiálu do oběhu a stanoví nové povinnosti jeho dodavatelů při rozmnožování a výrobě.

Novela také upravuje zvláštní podmínky pro registraci a uvádění osiva krajových odrůd zeleniny do oběhu. To se týká i odrůd, které se tradičně pěstují v určitých oblastech a jsou ohroženy takzvanou genetickou erozí, tedy uchovávaných odrůd zeleniny, které samy o sobě nemají hodnotu pro obchodní pěstování zeleniny, ale jsou vyšlechtěny pro pěstování za zvláštních agrotechnických, klimatických či půdních podmínek.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT