Nové centrum pro nanotechnologie v Praze

09.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského otevřel nové Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechologií.

Centrum vniklo v osmnácti zrekonstruovaných místnostech bývalých laboratoří v 6. patře budovy ÚFCH JH. Na jeho vývoji se jako partneři podíleli Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Vysoká škola chemicko-technologická, Ústav anorganické chemie Akademie věd, Výzkumný ústav anorganické chemie v Ústí nad Labem a firmy Eurosupport Manufacturing Czechia a Elmarco.

Cílem projektu bylo vybudování inovačně-výzkumného, školícího a informačního Centra nanomateriálů a nanotechnologií, jeho vybavení špičkovým zařízením a navázání spolupráce mezi výzkumnou a podnikatelskou sférou.

V nově vybudovaném centru budou mít pracovníci nanocentra k dispozici řadu špičkových přístrojů, které mají velký význam jak pro základní výzkum, tak i pro celou řadu aplikací. Jedná se například o zařízení pro termální analýzu s hmotnostním spektrometrem, infračervený spektrofotometr s Fourierovou transformací, reaktor pro solvotermální syntézu s mikrovlnným ohřevem, průtočné katalytické mikroreaktory, potahovací zařízení k nanášení vysoce kvalitních tenkých vrstev na desky i trubky nebo vysokoteplotní pec pro zpracování materiálů při teplotách do 1700 stupňů Celsia.

Realizaci projektu - Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií umožnila 31,2milionová dotace z Operačního programu Praha – Konkurenceschopnost.

Zpráva převzata ze Scienceworld.cz.

Autor článku

Firemni aktualita