Elektronické dálniční viněty budou nejdřív za pět let

05.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Elektronické dálniční viněty pravděpodobně nebudou zavedeny od příštího roku, ale nejdříve až za pět let. Odklad dnes schválila sněmovna tak, jak jí to navrhl Senát. Řidiči tak budou pravděpodobně používat dosavadní papírové dálniční známky. Pro odklad zvedlo ruku 134 ze 152 přítomných poslanců včetně většiny opozičních zástupců.

Senát, který tuto změnu zákona o pozemních komunikacích dostane k závěrečnému schválení, by tak jejímu přijetí neměl nijak bránit. Schválení odkladu podporuje ČSSD, která bude mít v povolebním složení horní komory nadpoloviční většinu.

Odpůrci vinět argumentují hlavně tím, že systém je předražený. S tím nesouhlasí společnost Kapsch, která by měla být podle právního rozboru ministerstva dopravy jediným dodavatelem vinět. Podle senátorů je navrhovaný systém neúměrně nákladný. Stát by prý odkladem ročně ušetřil minimálně 1,4 miliardy korun. Také poslanci argumentovali tím, že zavedení vinět by připravilo stát o peníze, údajně až o 12 miliard korun za šest let. Podle expertů by to bylo devět až 11 miliard korun.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT