Menším podnikům v Česku ubude byrokracie

05.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) slibuje navázání na předchozí vládu a chce zrušit minimálně třicet byrokratických omezení ročně. Navrhované změny by měly začít ale platit až od poloviny roku 2011.

Mezi nejvýznamnější změny, které by měly ulehčit život podnikatelům, patří zrušení povinností hlásit změny údajů podnikatele na několik různých institucí. Dle nového návrhu budou moci podnikatelé tuto změnu hlásit pouze jednomu úřadu, který ji poté předá dalším úřadům.

Změny se také chystají pro provozovatele taxislužeb nebo autoškol, jejichž vozy již nebudou muset na technickou kontrolu každý rok, ale pouze jednou za dva roky.

Rušit se bude i povinnost, která platí teprve od poloviny roku 2010, a sice označování provozovny identifikačním číslem provozovny. Nově tak budou provozovny označeny pouze číslem IČO.

MPO také navrhuje změnu za platbu televizního a rozhlasového poplatku. Dnes podnikatelé musí platit za každý přijímač zvlášť. Nově by podnikatelé platili jen za jednu televizi a jedno rádio nezávisle na jejich skutečném počtu.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita