ERÚ by se měl podle Topolánka zrušit

02.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Energetický regulační úřad (ERÚ) selhává v naplňování své funkce a měl by se zrušit. Na konferenci o české energetické legislativě to dnes řekl bývalý premiér Mirek Topolánek. Regulátor podle něho nechrání spotřebitele před energetickým trhem, ale naopak chrání energetické podniky. Vyjádření ERÚ ČTK shání.

"Energetický regulační úřad má ohromný rozsah pravomocí, je významným tvůrcem či spolutvůrcem legislativy, ale nevykazuje žádné výsledky," řekl Topolánek. Funkce ERÚ by podle bývalého premiéra byla obhajitelná, kdyby naplňovala cíl energetické regulace podle evropské legislativy, tedy chránit spotřebitele před energetickými podniky. "ERÚ je ale naopak garantem bezproblémových výsledků energetických společností," uvedl Topolánek.

Topolánek se po odchodu z politiky pohybuje v energetice. Mimo jiné se koncem října představil v New Yorku jako kandidát na výkonného ředitele Mezinárodní energetické agentury, jež je součástí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Podpora USA je při kandidatuře zásadní, neboť tato země má v agentuře největší slovo.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita