Obchodní důvěra evropských MSP se nemění

01.11.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská asociace malých a středních podniků a řemeslníků,UEAPME, vydala tento týden svou studii, takzvaný Barometr řemeslníků a malých a středních podnikatelů EU. Studie ukazuje, že podíl podnikatelů, kteří očekávají pozitivní, nebo neutrální ekonomické prostředí se od minulého průzkumu téměř nezměnil, vzrostl pouze o 0,8 procenta.

Společnosti zůstávají skeptické ohledně obchodní perspektivy. Index podnikatelského klimatu UEAPME je nyní na 65,5 bodech, což je více než 10 bodů nad svou rekordně nízkou hodnotou, zaznamenanou v minulosti, ale stále je nižší než 70 bodů, což je vnímáno jako bariéra pro neutrální podnikatelské klima. Nejlépe se daří odvětví služeb, nejhůře pak stavebnictví.

Průzkum také zaznamenal více optimismu v sektoru investic. Dle barometru je znatelné celkové snížení výkonu MSP v Portugalsku, Irsku, Itálii, Řecku a Španělsku. UEAPME tak naléhá na evropské politiky, aby pokračovali v ekonomických reformách a zabránili tak riziku takzvané dvourychlostní Evropy. Kompletní studii včetně výsledků za ČR lze stáhnout zde.

Zpráva převzata z CEBRE.

Autor článku

Firemni aktualita