Český stát i ostatní země EU zaplatí faktury do měsíce!

25.10.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


21.10.2010 Státy Evropské unie budou muset všechny svoje faktury platit nejdéle do třiceti dnů. Rozhodl o tom Evropský parlament, když schválil směrnici o postupu proti opožděným platbám, která stanovuje pevnou třicetidenní lhůtu splatnosti pro nákupy veřejných subjektů. „Byl to přitom právě hlas České republiky, který rozhodl o tom, že státy budou muset svoje závazky platit včas,“ zdůrazňuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Ministerstvu průmyslu a obchodu se tak podařilo do evropského práva prosadit jednu z klíčových priorit české vlády. „Znamená to úspěch pro Českou republiku, ale hlavně pro podnikatele v celé Evropské unii,“ říká ministr Kocourek. „Ryba smrdí od hlavy, takže jestli chceme zlepšit mizernou platební morálku, je potřeba začít na úrovni států. Přijetí tohoto návrhu totiž výrazně zrychlí platby po celé Unii,“ věří Kocourek.

Všechny státní organizace tak budou muset od roku 2012 platit své závazky maximálně do 30 dnů. Jen ve výjimečných a odůvodněných případech budou mít na zaplacení dva měsíce. Výjimkou jsou zdravotnická zařízení. U těch můžou členské státy platební lhůtu prodloužit až na 60 dnů kvůli specifikám jednotlivých evropských zdravotních systémů.

Pozdní platby podle ministra Kocourka představují významný problém hlavně pro malé a střední podniky, které se často kvůli nesplaceným zakázkám dostávají až na pokraj bankrotu. „Často přitom mají vyfakturované částky, které by je z druhotné platební neschopnosti pohodlně dostaly. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak svým postojem jednoznačně podpořilo stanovisko podniků, které dlouhodobě požadují, aby stát hradil své závazky včas,“ dodává ministr Kocourek.

Směrnice přináší ještě další novinku. Kromě úroku z prodlení ve výši 8 % p.a. budou mít podniky po uplynutí lhůty nárok také na náhradu nákladů na vymáhaní nesplacených pohledávek ve výši minimálně 40 EUR. „Dnes totiž podniky velmi často nezaplacené faktury ani nevymáhají s ohledem na to, že to přináší více škody než užitku. To se díky nám změní,“ dodává Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT