Týdenní komentář: Zas o něco více lidí začalo podnikat

22.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Počet podnikatelů se letos zvýšil o 45 tis., úměrně tomu se zvyšuje i podpora začínajících podnikatelů. Kdo bude mít problémy, jsou solární elektrárny, jejichž podporu omezí i samotné banky.

1. EU záruky podpořily 120 000 podnikatelů
Záruky z EU umožnily více než 120 000 malým a středních podnikatelům s 851 tisící zaměstnanci získat úvěry nezbytné pro další fungování a zachování potenciálu přispět k hospodářskému a finančnímu oživení národních ekonomik.


2.CzechInvest a MPO chtějí více podpořit start-upy
Česká republika by měla více využívat strukturální fondy k podpoře malých a středních firem i start-upů. Pomoci tomu má zkvalitnění služeb českých podnikatelských inkubátorů po vzoru zavedených institucí ve světě - třeba Plug and Play Tech Center, kde má agentura CzechInvest Český technologický akcelerátor.


3. V Česku je letos o 45 tis. podnikatelů více
A bude, koho podporovat. Počet podnikatelů, kteří si samostatnou výdělečnou činností skutečně vydělávají, totiž letos stoupl do konce třetího čtvrtletí o 45.000 na 991.000. Vyplývá to z evidence České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).


4. Připravuje se fond pro začínající firmy, z peněz Evropské unie
Navíc, Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje fond pro začínající podnikatele, kteří se chtějí specializovat na inovativní produkty. Stát by měl přímo investovat do podnikatelských projektů a po čase svůj kapitálový podíl prodat. Rezort průmyslu zatím hodlá do nového fondu vložit zhruba 1,2 miliardy korun.


5. Firmy mají nadále zájem o obchodníky i prodejce
Zvýšenému počtu podnikatelů odpovídá i rostoucí zájem o obchodníky a prodejce. Trvalá poptávka přetrvává po kvalitních akvizičních obchodnících, obchodních zástupcích, ale i po klasických prodejcích.


6. Do výdajů bude možné dát motivační příspěvek studentům
Boj o kvalitní zaměstnance ještě umocní jeden z návrhů novely zákona o daních z příjmů, kterým je možnost uplatnit si do výdajů motivační příspěvek poskytnutý na základě smluvního vztahu žákovi nebo studentovi připravujícímu se pro poplatníka na výkon profese, a to do výše 2 000 Kč měsíčně, v případě studenta vysoké školy do výše 5 000 Kč měsíčně.


7. Novela zákona o daních z příjmů v Parlamentu
Výše uvedený návrh je součástí jedné velké novely, kterou projednává Poslanecká sněmovna. Hlavními body návrhu se týkají daňového zvýhodnění příspěvků na penzijní připojištění se státním příspěvkem, snížení základní slevy na poplatníka o 1 200 Kč za rok, svobození příjmů z ekologických zdrojů a zařízení, minimální doby trvání finančního pronájmu, nebo zdanění fotovoltaiky.


8. Vláda schválila zdanění fotovoltaiky
Vláda také ve středu schválila srážkovou daň pro elektrickou energii získávanou ze solárních zdrojů a darovací daň na povolenky pro emise oxidu uhličitého. Média dříve uvedla, že vláda Petra Nečase uvažuje o zavedení daně 26 procent pro solární elektrárny uvedené do provozu v letech 2009 a 2010, zatímco emisní povolenky by měla zatížit daní ve výši 25 procent, aby tak získala prostředky na zmírnění růstu cen elektřiny.


9. Banky mění postoj k financování solárních elektráren
Na tyto změny budou reagovat i banky. Výraznější vliv přitom navrhovaná omezení budou mít na stávající úvěrové kontrakty než na budoucí půjčky, což může způsobit i problémy samotným provozovatelům solárních elektráren.


10. Objem hypoték se zvýšil o polovinu
Objem hypoték ale zřejmě neklesne. Tuzemské hypoteční banky poskytly v září hypoteční úvěry za osm miliard korun, což je meziročně o téměř polovinu více. Úrokové sazby v uplynulém měsíci stejně jako v srpnu klesaly, průměrná sazba se snížila o dalších 0,23 procentního bodu na 4,56 procenta.


Autor článku

Karel Pospíšilík

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT